+ Képzőművészet

Perbe fogták Caravaggiot

Perbe fogták Caravaggio

Lehet, hogy röpke kilenc millió fontos bakit követett el a neves Sotheby’s aukciós ház, amikor nem ismerte fel a mester festményét.

Rejtélyes festmény miatt perlik az egyik neves londoni aukciósházat. A vád szerint a Sotheby’s tévesen ítélt másolatnak egy 10 millió fontot érő Caravaggio-festményt – írja az Új Szó

A rejtélyes Hamiskártyások című festményt 2006-ban adták el az aukciósházon keresztül, akkor Sir Denis Mahon neves brit gyűjtő 42 ezer fontért  szerezte meg az alkotást. Később Mahon azzal a felfedezéssel állt elő, hogy az említett festmény nem Caravaggio egy tanítványának a képe – mint azt korábban állították – hanem maga a mester keze munkája. Mahon egyébként a barokk kor szakértője volt, azzal szerzett nevet magának, hogy több elveszetnek hitt Caravaggio-képet azonosított, köztük a fiatal Keresztelő Szent Jánost ábrázoló alkotást is, amely korábban a római polgármester irodájában lógott és puszta másolatnak gondolták.

A képtől megváló  Lancelot Thwaytes most beperelte a Sotheby’s aukciósházat, ami a vád szerint nem végeztetett megfelelő számú és elég alapos vizsgálatot szakértőkkel a kép eredetét illetően, és így jelentős anyagi kárt okozott neki.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top