+ Jegyzet

Interneted befogod!

internet

Ekkora böszmeséget kormány még nem akart csinálni! Talán politikusaink úgy vannak vele, ha már az ő eszük leállt, álljon le a zemberek netje is.

Nehéz erről az egészről bármit, avagy bármi újat mondani. Pár órája már ott tartunk a tegnapiak után, hogy igen, lesz internetadó, csak nem akkora, amekkorát terveztek (vagyis a gigák után), hanem maximalizálják, és az újabb remek ötlet szerint maximum havi 700 forint magánszemélyeknek, 5000 forint a vállalkozásoknak lesz a pluszdíj.

Persze érti ezt a fene: itthon én speciel a szomszéddal vagyok közösbe és nekem wifiről jön a net – most akkor mi két magánszemély vagyunk? Mit jelent ez a családok esetében, amikor ott esetleg négyen-öten is egy rúterről „élnek”? És a vállalkozásoknál? Nagyon nem mindegy, hogy ketten, tízen, százan vagy akár ezren dolgoznak egy vállalkozásnál. És mi van a kávézókkal, az is ugye vállalkozás, de ott jellemzően magánszemélyként netezünk… Majd mindenkitől elkéri a személyijét a korcsmáros, és mondjuk a külföldi rögtön pengetheti is ki a hétszázat? Vagy ők már a reptéren fizethetnek, hisz aki repül, az biztosan netezik is (mert úgy tud jegyet venni). És újra be lehet üzemeltetni a határátkelőhelyeket, nehogy itt valami osztrák vagy szlovák netezgessen (nem mintha a telefonon át történő netezésért ne kellett volna eddig is pluszba csengetni). És külön fizetünk majd az otthoni netért meg a mobilért is? Ez egy család esetében így már elérheti majd az ötezret is, attól függ, hányan vannak. Ja, azt majd jóváírhatják, ha a papa meg a mama házas – ez is egy új terv.

Mondanám, hogy mindegy, de nagyon nem mindegy!

Mert máshol már jópár éve meghozták a döntést, hogy a polgárnak alanyi jogon jár az internet, mert az olyan, mint a víz, a lakhatás és a sürgősségi betegellátás: muszáj, hogy valami járjon csak úgy, csak azért, mert emberi lény az illető (és az állatoknak is vannak ám jogaik, nem is tegnaptól). Finnországban már 2010-ben törvényt hoztak arról, hogy minden állampolgárnak alanyi jogon jár a szélessávú internet, akkor 1 megabites elérés biztosítását írták elő kötelezően az internetszolgáltatóknak, de ezt 2015-re 100 megabitre akarják növelni. Azóta már más országokban, városokban is erősen felmerült az ötlet, sőt, Magyarországon is, de itt mi visszafelé haladunk, és a kormányzat „mélységből támad” – nem elég, hogy eddig is adóztunk a net után, mert hát a szolgáltató is adózik, és a mi előfizetésünkből, most még megfejelik eggyel.

Csak hát nekem az a gyanúm, hogy nem csak az állampolgárok újabb megfejési ötletéről van itt szó, hanem egyszerűen az információkhoz való jog korlátozásáról. A közmédia már így is hallgathatatlan/nézhetetlen, az írott és online sajtó egy hatalmas szelete is okádék, mert különféle politikai oldalak valagában van, de a sajtószabadság így most még kisebb lehet. Ha pluszba kell fizetni bizonyos tartalmakért, a net szimpla „fogyasztásáért”, hát majd jól meggondolom, mit csinálok (még ha limitálják is az összeget…) Az egy dolog lesz, hogy mennyit szórakozok vagy bóklászok a közösségi oldalakon, istenem, hát majd nem fogunk annyit lájkolgatni, de az ember ma már a neten idézi az átutalásokat, többet közt az adóhatóságnak is, jegyeket vesz, ezt rendel, amazt rendel, és ez mindenkinek így egyszerűbb, hatékonyabb, olcsóbb is adott esetben. De ahogy nem fizetek plusz adót, ha bemegyek a bankba (bár ott is rendesen rabolnak már mindenért), vagy pláne nem kell különadót leperkálni, ha bemegyek a pékségbe, úgy felmerül a kérdés: ha a neten igen, ott miért nem? Ha az okos törvényalkotók úgy vélik, a Skype használatát meg kell búbolni, mert az is kommunikáció, miért nem kell adóznom az után, ha a szüleimmel, rokonokkal, barátokkal, munkatársakkal beszélgetek élőben? Ja, mert ahhoz nem kell semmilyen kommunikációs kütyü?

Vagyis szép kis félreértésről van itt szó.

(Hoppá, itt és most szerettem volna utánanézni valaminek, de egyes magyar oldalak – hát nem kormánypártiak – ma valahogyan nem akarnak bejönni, csak kínlódva.) Az internet ugyanis nem olyan kommunikáció, mint a telefon, nem is olyan média, mint a tévé-rádió stb. Vagyis olyan is, meg nem is, jóval többről és másról szól ma már, és noha azt sem tudtuk 25 éve, eszik-e vagy isszák, ma már aki nincs a neten, ha nem is mondható rá, hogy nincs, nem létezik, de a társadalom perifériáján van, mint az a tanyasi, akinek még árama sincs. Persze senki nem hal bele, ha nincs netje (bár elvonási tünetekről már tudunk), hisz a nagyon fiatalok és nagyon idősek java sem tudja használni, de a társadalomnak sok tekintetben nem lehetnek teljes jogú tagjai, egy csomó mindenről lemaradnak. Az információs társadalom korában meg egyenesen röhej, hogy egy ilyen adózással ismét csak a legszegényebbek helyzetét nehezítik meg, a gazdagok úgyis messze szarnak rá.

Persze a parlament tagjai elég gazdagok ahhoz, hogy az egész ne érdekelje őket, ami abból is látszik, hogy már a törvényjavaslatot tevők/módosítók sem tudják, mit beszélnek: itt van, szerintük a szolgáltatók fizessék ki az adót. De a magánszemélyekre (értsd: emberek) megállapítanák a 700 forintos plafont. Talán úgy vannak vele, ha már az ő eszük leállt, álljon le az emberek netje is.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. korboncnok szerint:

    A kormányzati kommunikáció amúgy min keresztül történik alapvetően? Hogyan is lesz az Ügyfélkapuval? Az ott keletkező adót az állam fizeti? Vagy az ügyfél. Alighanem mindkettő mi vagyunk. Mi lesz a nagyívű projektekkel, mint pl. eEgészség? „Az adat utazzon ne a beteg!”, ugye? Sárga csekk helyett használja az elektronikus utalási lehetőségeket! Váltsa meg jegyét előre az interneten… és a többi és a többi.
    Azért itt és most egy olyan közösséget találtak meg, akik közül sokan tényleg értenek a szakmájukhoz. Olyan internetes akciókat kaphatnak a nyakukba, amihez képest a taxis-blokád babazsúr volt.
    „Don’t push it! Don’t push it or I’ll give you a war you won’t believe. Let it go!” – mondta John Rambo.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top