+ Képzőművészet

Műcsarnok az érzékelhető határán

Mivel a hang képzőművészeti szerepével foglalkozó kiállítások esetlegesen voltak jelen eddig Magyarországon, ezért a Műcsarnok tárlata egyszerre mutat be magyar és néhány külföldi művész legutóbbi munkáit.

Egy húron zeng a Műcsarnok pillanatnyi állapota, ahogy elhalad a 75-ös troli, megremegteti az alapzatot a kisföldalatti. Felhők vonulására és napsütésre, látogatók lépteire rezonáló halkuló vagy erősödő zúgás, a kvintkör közepén haikut halló látogató, turulrikoltás a szellőzőrács mögül – a Műcsarnok hangművészeti kiállításán vasárnap délután Szigetvári Andrea zeneszerző tart tárlatvezetést (2014. október 26., vasárnap 16 óra). A kiállítás október 18. és november 23. között látogatható.

A kiállításról: a műcsarnoki kiállítás olyan műveket mutat be, melyek az érzékelés, elsősorban a hang érzékelésének határmezsgyéire reflektálnak. Az elmúlt évtizedek képzőművészetében egyre nagyobb teret nyerő médium a hang, noha esetében a többi időbeli műfajhoz (performansz- vagy videóművészet stb.) képest is erőteljes a vizualitás szinte teljes hiánya. A kurátorok, Rózsás Lívia művészettörténész és Sőrés Zsolt elektroakusztikus és zajzene szerző, hangművész, performer és konceptuális művész nem a hangművészet története felől közelítenek, hanem a hang médiumának lehetséges képzőművészeti felhasználásai mellett a külvilág érzékelésének különböző megközelítéseit tematizálják.

Mivel a hang képzőművészeti szerepével foglalkozó, hanginstallációkat bemutató kiállítások esetlegesen voltak jelen eddig Magyarországon, ezért Az érzékelhető határán – hangkísérletek című tárlat egyszerre jelent bemutatkozási lehetőséget magyar, részben kevéssé ismert alkotók számára és mutatja be néhány külföldi művész legutóbbi munkáit.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top