+ Építészet

Épül a világ legnagyobb palesztin múzeuma

palesztin

Ramallahtól nem messze fizikai valójában most épül, de virtuálisan már kiállításokat is szervez a majdani Palesztin Múzeum.

Az épület jövőre nyílik meg Birzeit városban, egy hegytetőn. Határok nélkül. Nem kell Ciszjordániába mennie annak, aki meg akarja nézni: a világon bárhonnét bebarangolható lesz majd a 3 ezer négyzetméteres tér – írja tudósításában a KeletPort.

Az épületet egy írországi tervező cégnél, a Heneghan Pengnél álmodták meg a birzeiti hegy teraszaira, kőből és üvegből. Építészetileg is izgalmas, és nem csak a formái miatt: ez lesz az első energiatakarékos zöld épület a palesztin területeken. De a legjobb benne a „határok nélküli múzeum” ötlete.

Tudjuk, hogy a palesztinok fele a palesztin területeken kívül él. Ezért azon kezdtünk el tűnődni, hogyan tehetnénk elérhetővé a gyűjteményt azoknak is, akik nem tudnak Ciszjordániába jönni. Úgy döntöttünk: nem csak fizikai valójában hozzuk létre a múzeumot, hanem a virtuális térben is” – mondja Jack Persekian igazgató az Electronic Intifadának. Ebbe a térbe be akarják kapcsolni mind az 51 többi palesztin múzeumot is, így például a betlehemi folklór múzeumot vagy a dzsenini panoráma és örökség múzeumot. A reménybeli „múzeum-közösség” tagjai ma nincsenek kapcsolatban egymással, ezen akarnak változtatni.

A virtuális múzeum ötlete azért született meg, mert a Ciszjordánián kívül élő palesztinok csak korlátozott számban látogathatják a területet, és a Jordán folyó nyugati partján élőknek is gyakran több ellenőrző ponton kell átjutniuk ahhoz, hogy eljussanak Birzeitbe. Több műholdat állítanak a projekt szolgálatába Gázában, Jordániában, Libanonban, az Arab öbölben és Izraelben.

A múzeum magánpénzből épül: a londoni Welfare Association, egy palesztin üzletembereket és értelmiségieket tömörítő szervezet finanszírozza. És hogy mit fognak kiállítani? Kezdetben, amikor a terv felvetődött, (ez elég régen volt, még 1997-ben), úgy gondolták, hogy a Nakbának szentelik, vagyis annak, amikor az 1948-as háborúban 700 ezer palesztin vesztette el az otthonát. De aztán közbejött 2000-ben a második intifáda, csúszott a pénzgyűjtés, és vele együtt a megvalósítás is.

(Cikkünk a KeletPort hírének szerkesztett/rövidített változata.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top