+ Tudomány

200 millió éves dinoszaurusz csontokra bukkantak

200 millió éves dinoszaurusz csontokat találtak

A két lábon járó faj egyedei feltehetően Venezuela legkorábbi ragadozóihoz tartoztak.

Pumaméretű ragadozó dinoszaurusz vadászott 200 millió évvel ezelőtt a mai Venezuela területén, fosszíliáit Táchira szövetségi államban, az Andok legészakibb csücskében fedezték fel brazil paleontológusok. A leletről a Royal Society Open Science szabad hozzáférésű folyóiratban jelent meg tanulmány.

A dinoszauruszt Tachiraptor admirabilisnek nevezték el. Nevében a Tachi a szövetségi államra utal, ahol fosszíliáit megtalálták, a raptor latinul rablót jelent, a ragadozó életmódjára célozva. Az admirabilis viszont Simón Bolívar győzedelmes hadjáratára utal, amelynek eredményeként Venezuela megszabadult a spanyol uralomtól. Ebben kulcsszerepet játszott La Grita városa, amelynek közelében a dinoszaurusz maradványai napvilágra kerültek – olvasható a LiveScience hírportálon.

200 millió éves dinoszaurusz csontokra bukkantak

Eddig a dinoszaurusznak a lábszárcsontját, valamint a töredékes medencéjét tárták fel, a leletekből a tudósok arra következtettek, hogy viszonylag kisméretű, 1,5-2 méteres lehetett az állat. E két lábon járó faj egyedei „Venezuela” legkorábbi ragadozó dinoszauruszaihoz tartoztak. Mint Max Langer, a tanulmány vezető szerzője, a Sao Paoló-i Egyetem paleontológusa rámutatott, a Tachiraptor admirabilis 200 millió évvel ezelőtt, a jura időszak kezdetén, a dinoszauruszok korának hajnalán élt, még mielőtt a Pangea szuperkontinens, amelynek a mai Venezuela is része volt, szét nem töredezett. A völgyben, amelyben portyázott, több tűzhányó is működött, de a környezetet „lakályosabbá” tették az erdőségek és egy bővizű folyó. Dél-Amerika északi részén alig-alig kerültek elő dinoszauruszfosszíliák, a régióból egyetlen más fajuk, a Laquintasaura venezuelae ismert. Max Langer elárulta:

Az alig egyméteres Laquintasaura venezuelae is szerepelhetett a tachiraptorok étlapján, amelyek nem voltak válogatósak, a kisebb testű dinoszauruszokat éppúgy megtámadták, mint más gerinceseket, például a gyíkokat

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top