+ Irodalom

A francia elit máris ódákat zeng a Nobel-díjasukról

Az immáron Nobel-díjas Modianot a 21. század egyik legjelentősebb írójának nevezték honfitársai.

A francia politikai és kulturális élet kiemelkedő személyiségei üdvözölték csütörtökön, hogy Patrick Modiano francia írónak ítélte oda a 2014. évi irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia.

Francois Hollande francia államfő közleményben gratulált Modianónak, akinek

jelentős munkássága az emlékezés finomságait és az identitás összetettségét tárja fel.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy 1968-ban megjelent első regénye, a La place de l’étoile óta Modianót hazájában számos díjjal elismerték, köztük a legjelentősebb irodalmi díjjal, a Goncourt-ral, amelyet 1978-ban vehetett át a Sötét boltok utcája című művéért.

Olvasóit a megszállás sötét és mélyen zavaros időszakába vezeti, azt próbálja megérteni, hogy az események hatására az emberek hogyan vesznek el vagy emelkednek ki. A köztársaság büszke arra a nemzetközi elismerésre, amelyet a Nobel-díjjal egyik legjelentősebb írónk kapott

– olvasható az elnöki közleményben.

Hollande üdvözölte a Gallimard kiadót is, amely Modiano munkáit az első regénye óta gondozza.

Az észak-franciaországi Lille-ben tartózkodó Manuel Valls miniszterelnök szintén Modiano munkáit méltatta, amelyeket Franciaországban “mindenki olvas 30-40 éve”.

A rövid és metsző irodalom alkotója, ezt a legutóbbi (egy hete megjelent) könyvében is jól láthatjuk, és kétségtelenül az egyik legjelentősebb író az elmúlt években, a 21. század elején

– mondta a kormányfő az I-télé hírtelevízióban.

Fleur Pellerin kulturális miniszter Twitter-bejegyzésében azt írta: meghatott, boldog és büszke erre a csodálatos Nobel-díjra.

Mély csodálat Patrick Modiano nagyon megérdemelten díjazott művészetének.

Najet Vallaud-Belkacem oktatási miniszter is a Twitteren fejezte ki gratulációját Patrick Modianónak. Mint írta, az irodalmi Nobel-díjjal egy kivételes irodalmi munkásságot ismertek el.

Gilles Jacob, a cannes-i fesztivál tavaly leköszönt elnöke Modiano stílusát méltatta. Az írót – aki 2000-ben tagja volt a cannes-i zsűrinek – “az udvariasság, a finomság, a mások iránti figyelem, a zavarba ejtő szeretet jellemzi”, könyvei pedig “az emlékezés munkái” – fogalmazott Jacob, hozzátéve, hogy Patrick Modiano “a szándékos lebegtetés és pontatlanság” művésze, “az igazság nála mindig bizonytalan”.

A 15. francia irodalmi Nobel-díjas hazájában forgatókönyvíróként is elismert, ő írta például Louis Malle Lacombe Lucien című filmjének szkriptjét.

A Svéd Akadémia indoklása szerint a 69 éves írót az emlékezés művészetéért tüntették ki, amellyel megidézte a legfelfoghatatlanabb emberi sorsokat és feltárta a náci megszállás mindennapjait. A 28 kötetes szerző regényeit 36 nyelvre fordították le.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top