A Tudomány Oltári

Kik a leghasonlóbb ikrek?

kutatók éjszakája

Az ikerkutatás egy-egy betegség örökletes jellegére világíthat rá, most bárki részt vehet a kutatásban pénteken.

Ikervizsgálatok várják az ikreket és az érdeklődőket pénteken a Semmelweis Egyetemen, ahol a Kutatók éjszakáján olyan kérdésekre is választ kaphatnak a látogatók, hogy például a szülőktől örököljük-e az érelmeszesedést, vagy hogy genetikailag meghatározott-e a kreativitás. A helyszínen végzett interaktív ikervizsgálatokból az is kiderül, hogy a jelen lévő ikerpárok közül kik a leghasonlóbbak. A programon bárki részt vehet, aki kíváncsi az ikerkutatás legfrissebb hazai eredményeire – közölte az egyetem hétfőn az MTI-vel. Az esemény házigazdája a Semmelweis Egyetemen dolgozó orvos ikerpár, a Radiológiai és Onkoterápiás Klinika két munkatársa: Tárnoki Ádám és Tárnoki Dávid. Ők élesztették újjá a magyarországi ikerkutatást, bővítik a mára több mint 1200 tagú Magyar Ikerregisztert.

A vállalkozó kedvű egypetéjű ikerpárok különböző vizsgálatokon: nyaki ultrahangon, testösszetétel-mérésen esnek át, lesz kézszorítóerő- és telepátiavizsgálat is. A versenyzőknek hideg vizes teszten is át kell esniük, ennek lényege, hogy ki tudja minél tovább a jeges vízben tartani a kezét. Az ikerkutatás azért fontos, mert az egypetéjű és kétpetéjű ikreken végzett vizsgálatok eredményeinek összehasonlítása egy-egy betegség örökletes jellegére világíthat rá. Ha ugyanis egypetéjű és kétpetéjű ikreket vizsgálva az egypetéjűek eredményei nagyon hasonlók, a kétpetéjűeké pedig nagyon különbözők, az azt mutatja, hogy a betegség örökletes. Amennyiben mindkét csoport eredménye hasonló, arra következtethetnek, hogy a betegség kialakulásában a környezeti tényezők a meghatározóak.

Az eddigi vizsgálatok eredményeiből kiderült, hogy a koszorúér-meszesedésnek főleg örökletes, genetikai okai vannak, míg például a zsírmáj kialakulásában a környezeti tényezők a meghatározóbbak. Az elhízás kialakulásában a genetikai meghatározottság döntőbb, míg a vércukorérték alakulására a környezeti tényezők vannak elsősorban befolyással. Terveznek új vizsgálatot is, amelyben kizárólag egypetéjű ikerpárokat vizsgálnak majd meg, akik egy krónikus betegségben különböznek: egyikük epilepsziás vagy felnőttkori cukorbeteg, a másik nem. Náluk azt nézik majd meg, hogy a DNS-ükön az életmód mikor, hogyan és miért aktiválta a betegség génjét.

A programra a Kutatók éjszakája honlapján lehet jelentkezni, a részvételhez regisztráció szükséges.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top