+ Tudomány

Mégsem rabszolgák építették a piramisokat

Mégsem rabszolgák építették a piramisokat

El kell vetnünk a gigantikus kőtömbök alatt roskadozó, bilincsre vert tömegek vízióját – állítják a gízai fennsíkon végzett kutatások.

A történetírás talán legnagyobb blöffje, miszerint az egyiptomi fáraók korának piramisait rabszolgák munkájának köszönhetjük. Úgy tűnik el kell vetnünk a gigantikus kőtömbök alatt roskadozó, bilincsre vert szolgák vízióját, a világ hét csodájának egyikét ugyanis maguk az egyiptomiak hozták létre. Méghozzá felbérelt, fizetett munkások – állítják az archeológusok a focus.it szerint.

Mégsem rabszolgák építették a piramisokat?

A történelmi bakiért elsősorban a görög történetírók hibáztathatók, aminek később a Biblia is csak vitte tovább a hírét. A téves elgondolás egyébként egyszerűen csak abból indult ki, hogy a görög tudósok nem tudták elképzelni ekkora építészeti monstrumok létrehozását több ezres tömegek megmozgatása nélkül. Több ezer munkás? Na, akkor tuti a rabszolgák.

A gízai fennsíkon végzett ásatások azonban azt mutatják, hogy az egyiptomi kultúra nagy projektjeit valójában a helyi lakosság hozta létre. A régészek feltárták azoknak a munkásoknak a sírjait, akik feltehetően 4500 évvel ezelőtt a Kheopsz és a Chepren piramisok építkezésein dolgoztak. És mit találtak? Egyiptomi holttesteket. Már pedig Egyiptomban egyiptomi rabszolgákat aligha tartottak. A kutatók állításait egyébként több további régészeti lelet és dokumentum is alátámasztani látszik. Például fennmaradt korabeli dokumentumok azt mutatják, hogy a gazdagabb családok – adókedvezmények fejében – családonként napi 21 borjút és 23 juhot küldtek az építkezések helyszínére, hogy kellően jól lakassák a munkásokat. Sőt mi több, utóbbiak nem csupán bér és étel fejében dolgoztak, de még tüntettek is, ha esetleg késett a fizu. A témával kapcsolatban az egyik legfontosabb fennmaradt ókori forrást a torinói Egyiptomi Múzeum őrzi. A több ezer éves papíruszból feketén-fehéren kiderül, hogy III. Ramses uralkodásának 29. évében a munkások egyenesen sztrájkba fogtak (és leállították a piramis építését) az elmaradt bérek miatt. Úgy tűnik, van, ami nem változik.

12 hozzászólás

12 Comments

  1. Motyi101 szerint:

    Sem ezek ,sem azok,egyelőre nem tudni ,de ilyen gigantikus méretű tömböket emberi erő nem mozgathatta meg ,

    • kis sándor szerint:

      8-10 éve,egy magyar kutató felhívta a tudós társadalom figyelmét arra,miért feledkeztek meg arról,hogy ezek a piramisok mind vízközelben épültek.Felállított egy teóriát melyeket leletekkel igazoltnak vélt,miszerint: csak a vizet kellet az épülő piramis belsejébe juttatni,hogy egy speciális úszó felületre juttatot követ a víz felhajtóereje a magasba emelje és ott már csak oldalra kellett pakolni,jóval kevesebb energiával.Akutatónk,talált a piramisok sarkaiban vízszintszabájozó kamrákat,ami majdnem olyan,mint ma egy vízlépcső,legalábbis úgy működhetett.Ennyit az esetleges idegenekről. nincs és nem is volt rájuk szügségünk,hisz elég találékonyak vagyunk így együtt,lásd atombomba és társai.további 3000 év múlva mit gondol majd a jövő emberisége,ugyan hogyan,miképpen??????

  2. IstenEmber szerint:

    Aha, értem! Azért egy kicsit számoljunk is, mielőtt, benyaljuk azt h ezt emberek építhették! Tehát az a piramis amiről szó van kb. 2 millió nem kis, mint inkább kurva nagy kőből épült, röpke pár év, vagy mondjuk év tized alatt!? Ugye? akkor mennyi idejük volt 1 kő tömb helyére illesztésére?? Hm hm, őőőő 2 perc????? Ha ez igaz, akkor mi most a hű de okos civilizációnk hol is tart ő hozzájuk képest??? mondjuk, pont sehol. Vagy még sem ők vagy még sem emberek építették??? És hol vannak a kísérleti építmények? Vagy egyből olyan ügyesek voltak, hogy a réz korban, csak úgy fogták magukat és ripsz-ropsz, már tudtak is PIRAMIST, PIRAMISOKAT építeni!!??? Mi még MA SEM tudnánk!!! Pedig elvileg már túl fejlődtük a rézkort!!!??? Na,, jó tudom, ha ezeken , tényleg lehetne gondolkozni és még nyilvánosságra is hoznák a valós dolgokat, akkor ugye bár, kezdhetnénk előröl írogatni a tankönyveinket!!!!

  3. ftcsabesz szerint:

    Bármelyik ált. iskolás törikönyv szerint, se rabszolgák építették.

  4. göre gábor szerint:

    A köveket meg öntötték! Korabeli mainál jobb kazein (tehéntejből nyert kötőanyag) cementtel! Ez a simaság, pontos illesztés titka is! Állatbőr. vagy favödörben felhordható anyagból!

  5. ida szerint:

    Biztos hogy rabszolgák építették. Reinkarnációs utazások….

  6. lali100 szerint:

    Szabad emberek, szabad idejükben közmunkaprogram keretében építették!!!

  7. ÉsKovács szerint:

    Istenember mond valamit. Nem tudom, hogy mennyire helytálló a 2 millió kő, de íme egy számítás: 50 év × 365 nap × 24 óra × 60 perc = 26.280.000 perc. Ezt osztom 2 millió darab kővel, akkor kijön, hogy 13,14 perc jut egy kőre. Ennyi idő alatt kell nem csak a helyére rakni, hanem oda szállítani, és kifaragni is.

    • szürke_tapir szerint:

      Van ám egy nagy titok: a köveken NEM egyenként dolgoztak. Amíg X darab munkás/rabszolga kifejtette az egyik követ, addig másik X darab munkás már faragta az előbb kifejtett követ, megint másik csapat, szállított egyet, a másik brigád a helyére tolta stb. Sőt, mondok még brutálisabbat: ugyanazt a munkafolyamatot egyszerre több kövön is lehet végezni: pl. akár 100 darab is faragható egyszerre. Szóval az egész elég erősen létszám kérdése is.

  8. eosz szerint:

    „…családonként napi 21 borjút és 23 juhot küldtek az építkezések helyszínére…” !? Ejha! 🙂

  9. Mihály P. Fekete szerint:

    Mi az, hogy görögök. A félműveltek mindenre ráütik, hogy made in hellas? Vannak a korban Illirek, ionok – dórok pelagzok és még folytathatnám…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top