+ Ajánló

Megnéznéd mit rejt az eddig lezárt kazamata? Lehetséges!

kazamaták

Az erődöt a második világháborúban a felek alkalmanként gyűjtőtábornak használták, majd a szovjet csapatok lőszerraktárat rendeztek be a két méternél is vastagabb falak mögött.

Láthatatlan erőd címmel új, állandó kiállítás nyílik szombaton a komáromi Monostori Erődben, a létesítmény alatti, közel két kilométer hosszú lőfolyosó-rendszerben.

Farkas Erika, a kiállítás rendezője az MTI-nek elmondta, hogy a hagyományos és interaktív elemekből összeállított tárlaton a monarchia kori közkatona hétköznapjaiba élheti bele magát a látogató egy kalandtúra keretében.

A kazamatákban kialakított „kalandfolyosó” öt állomásán korszerű ügyességi játékok várják a látogatókat, amelyekkel többek között az érzékelést, a célzóképességet és az önfegyelmet lehet próbára tenni. A kazamaták egyik termében pedig az erőd tüzérségi rendszeréről kapnak információt az érdeklődők.

A fejlesztésnek köszönhetően a várárokban is biztonságosan lehet közlekedni, így egyénileg is felfedezhető a katonai komplexum.

A beruházás a Magyarország-Szlovákia

Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg. A komáromi Monostori Erőd és a révkomáromi Öregvár kazamatáinak látogathatóvá tételéhez és kiállítások kialakításához közösen 570 ezer eurós támogatást nyert el, ebből a Monostori Erődöt érintő rész 267 ezer euró, mintegy 80 millió forint, melynek 85 százalékát az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja biztosította.

Az Öregvár kazamatáit szintén kitisztították és a termekben „vaklabirintust” alakítottak ki, ahol a látók kipróbálhatják, hogy nem látó társaink hogyan érzékelik a környezetet, ismerik meg a tárgyakat. A projekt keretében Révkomáromban műemléki információs táblákat helyeztek el és beszereztek egy mobil színpadot is.

A program megvalósítására

Révkomárom önkormányzata 302 ezer eurót fordított, 85 százalékos uniós támogatással. A szlovák partner a következő héten nyitja meg a kazamatákat a látogatók előtt. A munka eredményét egy közös térképes kiadvány foglalja össze, melyben már a két várost, az erődrendszer elemeit összekötő kerékpárút is szerepel.

A Monostori Erőd a komáromi erődrendszer tagjaként 1850 és 1871 között épült. A létesítmény elkészültével szinte egy időben, a korszerű haditechnika megjelenésével elvesztette hadászati jelentőségét, az első világháború békeszerződése pedig kettévágta az erődrendszert.

Az erődöt a második világháborúban a felek alkalmanként gyűjtőtábornak használták, majd a szovjet csapatok lőszerraktárat rendeztek be a két méternél is vastagabb falak mögött. Kivonulásuk után megkezdődött és a mai napig tart a fejlesztés a létesítményben, mely Magyarország legnagyobb területű műemléke.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top