+ Média

Megharagudott a kormányra a TV2

A kereskedelmi csatornának nagy kiesést jelentene, ha a digitális átállás után nem emelhetné az előfizetői díjakat.

A kormány egy pénteki bejelentés alapján nem engedélyezné a két kereskedelmi tévének, hogy adásukért 2015-től pénzt kérjenek. Ezt a TV2 és az RTL Klub már évek óta tervezte, és a digitális átállás teljes lezárása utánra időzítette volna bevezetését. Az Index.hu arról ír, hogy a TV2 ma borult ki egy kicsit.

A kormány célja, hogy megóvja a lakosságot a kereskedelmi tévék előfizetői díjának emelkedésétől, ezért a médiatörvény módosítására tesz javaslatot. A módosítás elfogadása azt jelenti, hogy a tévécsatornák a médiaszolgáltatásáért programdíjat, műsordíjat nem kérhetnek, ezáltal januártól sem az előfizetési díjak, sem a lakosság terhei nem fognak emelkedni.

A TV2 ma egy közleményben fejtette ki álláspontját a médiatörvényben fent idézett módon tervezett változtatásról, ami megtiltaná a két nagy kereskedelmi tévének, hogy műsorukért díjat kérjenek a kábelszolgáltatóktól. A közleményben a TV2 azt állítja, hogy
A törvénytervezet előzetes egyeztetés, a piaci szereplők megkérdezése nélkül került a parlament elé.

Az Index.hu cikke szerint a kormány jó szokásának megfelelően (lásd még: szerzői jogdíjak beszedése, reklámadóról szóló törvény) a piaci szereplők vagy a szakma megkérdezése nélkül javasol. A TV2 2015-ös üzleti tervében azonban szerepelt ez a bevétel, így ennek kiesése érzékenyen érintené a vállalatot. A sajtóközleményben a TV2 megpendíti, hogy amennyiben ez a változtatás átmegy a törvényhozáson, a megkezdett műszaki fejlesztéseket – melyekkel a megváltozott nézői igényekhez igazítják a műsorstruktúrát – akár le is állíthatják.

A sajtóközlemény arra is kitér, hogy a fent idézett kormányszóvivői megszólalással ellentétben nem eszik olyan forrón a kását, hiszen „A törvényjavaslat ugyanakkor egyértelműen utal rá, hogy egy jövőbeli szabályozás lehetővé teszi a TV2 számára, hogy terjesztési díjat kérjen. Támogatjuk és sürgetjük, hogy a szabályozás előkészítése érdekében mielőbbi egyeztetés induljon az iparág szereplőivel. A TV2 eddig is azt képviselte és ezen túl is azon az állásponton lesz, hogy a terjesztői díjat ne a nézőkkel fizettessék meg.

Ez egy pontig érdekes egyébként – folytatódik a cikk -, addig, hogy vajon a jövőben („majd”, „egyszer”) beszedhető terjesztési díjak mértékét ki fogja meghatározni. Mert ha azt is a kormány szeretné eldönteni, akkor milyen alapon határozza meg csak ennek a két tévécsatornának , mennyit kérhet, és miért nem mondjuk a Hír TV-nek vagy a Discoverynek? Vagy miért nem lesz egyenesen központilag szabályozott előfizetési díj minden szolgáltatónál?

Az, hogy a terjesztési díj beszedésének megakadályozása miért problémás, több oldalról is meg lehet közelíteni. Egyrészt ha a TV2-nek és az RTL Klubnak megtiltják, hogy az adásukért pénzt kérjenek mostantól, akkor miért nem tiltják meg a többi tévének? – teszi fel a költői kérdést a cikk szerzője.

(Forrás: Index.hu)

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Anne szerint:

    Megharagudott? És ezért nem tudott szólni a stábtagoknak,hogy vége a leállásnak,és mától ismét forgatás van…?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top