+ Zene

A világ minden tájáról érkeztek a Zeneakadémiára

Pablo Casals - gordonka

Az MR Szimfonikusok nagyszabású gálakoncertjével zárult szombat este a Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaverseny a Zeneakadémián. 38 ország, 157 fiatal csellóművész.

 A díjazottak – köztük a megosztott második helyen végző Szabó Ildikó – és a Kovács János által vezényelt MR Szimfonikusok nagyszabású gálakoncertjével zárult szombat este a Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaverseny a Zeneakadémián. A díjak átadása és a hangverseny előtt Marta Casals Istomin, Pablo Casals özvegye, a zsűri társelnöke köszöntötte a versenyzőket és a közönséget. Felidézte, hogy férje szívében mindig is különösen kedves helyet foglalt el Magyarország és magyar zene. A legendás csellista többször járt Magyarországon, és még idős korában is alkalmat kerített rá, hogy a klasszikus muzsika mellett autentikus magyar népzenét is hallgathasson – mesélte.

Onczay Csaba Kossuth-díjas csellista, a zsűri másik társelnöke köszöntőjében kiemelte: a budapesti verseny rangját jelzi, hogy ilyen nagyszámú jelentkezőt vonzott annak ellenére, hogy két másik rangos csellóversennyel egy időben tartják. (Köztük az egyiket, a müncheni ARD csellóversenyt idén Várdai István nyerte meg.) A fiatal csellistákat inspirálva felidézte, mit válaszolt a 90 éves Pablo Casals, amikor megkérdezték tőle, miért gyakorol még: „mert úgy érzem, hogy még fejlődhetek”.
A díjakat a zsűri két társelnöke, valamint a versenyt szervező Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója, Szamosi Szabolcs adták át a legjobbaknak: első helyen a dél-koreai Mun Taeguk végzett, a megosztott második helyet Szabó Ildikó és a lengyel Thomas Daroch szerezte meg, harmadik pedig a kolumbiai Santiago Canón-Valencia lett.
A fő díjak kiosztása után a döntőbe jutott hét fiatal csellista számos további különdíjat és két közönségdíjat vehetett át.
A győztes Mun Taeguk meghívást kapott a 2015-ös Budapesti Tavaszi Fesztiválra, felléphet a Savaria Szimfonikus Zenekarral, és a Bartók Béla Emlékház is visszavárja Budapestre. A második helyen végző Thomas Daroch a 2015/16-os szezonban a Zeneakadémia színpadára léphet, de várja a Művészetek Palotája, a Budafoki Dohnányi Zenekar és a debreceni Kodály Filharmónia is.
A szintén második helyen végző Szabó Ildikó a Zempléni Fesztivál vendége lesz jövő augusztusban, az MR Szimfonikusok is várja a 2015/16-os évadban, emellett meghívást kapott az Óbudai Társaskörtől, a Duna Szimfonikus Zenekartól, a ProKultúra Soprontól, a Miskolci Szimfonikus Zenekartól és a Kodály Zenepedagógiai Intézettől, a Fideliótól pedig egymillió forintos médiatámogatásban részesült. Szintén ő vehette át a döntőn jelenlévők közönségdíját.
A harmadik helyen végző Santiago Canón-Valencia a Szegedi Szimfonikus Zenekar meghívását vehette át, míg a hétfős döntő további résztvevői közül a francia Clara Pouvreau-t az Új Magyar Kamarazenekar várja, Kokas Dóra pedig a Bartók Rádió közönségszavazásának nyerteseként koncertmeghívást kapott a rádiótól, továbbá szintén átvehette a Fidelio azonos összegű médiatámogatását.
A díjátadók utáni gálakoncerten az első három helyen végzők léphettek fel. A hangverseny első felében Santiago Canón-Valencia Popper Dávid Die hohe Schule des Violoncellospiels, valamint Tündértánc című műveit adta elő Homor Zsuzsanna zongoraművész közreműködésével, Szabó Ildikó Beethoven C-dúr szonátáját játszotta Lajkó István zongorakíséretével, Thomas Daroch pedig Chopin g-moll szonátáját mutatta be Kovalszki Mária zongorajátéka mellett. A gálakoncert második felében a verseny győztese, Mun Taeguk a döntőre választott művét, Schumann a-moll gordonkaversenyét adta elő a Kovács János által vezényelt MR Szimfonikusok kíséretével.
A világ 38 országából 157 fiatal csellóművész jelentkezett a Filharmónia Magyarország által szeptember 4. és 13. között megrendezett nemzetközi versenyre, közülük végül 94-en jelentek meg az első fordulón, 15-en jutottak tovább a középdöntőbe, majd 7-en vehettek részt a döntőben.
A jelentkezők között 18 magyar versenyző volt, emellett nagyon sokan érkeztek Dél-Koreából, Japánból és Franciaországból, de vártak fiatalokat Venezuelából, Üzbegisztánból és Litvániából is.
A nagy múltú Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek sorában utoljára 10 éve került sor a csellóra.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top