+ Zene

Hetedik alkalommal ünnepeljük a magyar dal napját

Hetedik alkalommal ünnepeljük a magyar dal napját

A hagyományokhoz hűen országszerte számtalan koncerttel várják az ünneplőket. Idén első alkalommal jelentkezik a magyar népdal napja is.

Kilenc vidéki településen és a főváros tizenkét helyszínén lesznek koncertek immár hetedik alkalommal. Ma először rendezik meg a magyar népdal napját is.

Az ünnepi megnyitó 10 órakor volt a magyar dal idei fővárosában, Hévízen, ahol Presser Gábor, a rendezvénysorozat megálmodója és Bebe, a Back II Black frontembere vezetésével és közös énekléssel mintegy ezer ember ölelte körbe a gyógytavat. A városban összesen hét helyszínen lesznek programok, este tartják az amatőr énekesek vetélkedőjének döntőjét; a programban fellép Somló Tamás és Karácsony János is.További vidéki helyszín Martonvásár (itt lesz első alkalommal a magyar népdal napja), Békéscsaba (családi ünnep), Szentendre (klasszikus dalszínpaddal), Hajdúnánás (nótaesttel), Szombathely (fellép a 30Y), Eger (az 50 éves Express zenekarral és a Quimbyvel), Zsira és Boldog. A fővárosban a Vígszínházban első világháborús katonadalokból rendeznek műsort, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán 20. századi magyar szerzők megzenésített verseit adják elő az egyetem és a Zeneakadémia diákjai, kóruspódium lesz a Művészetek Palotájában tíz kórus részvételével. A Jazzdal Színpad a MOM Kulturális Központban lesz Berki Tamás énekes vezetésével, az Óbudai Társaskörben moldvai magyar dallamok, gyerekdalok, népdalok szólnak, a Kobuci Kertben a világzenei színpadon a Brüsszelben élő prímáskirály, Roby Lakatos a főszereplő, az újpalotai Csomópontban Animal Cannibals-koncert is lesz, a Budapest Jazz Klubban női előadók (Kozma Orsi, Falusi Mariann, Urbán Orsi és mások) lesznek a középpontban, a RAM Colosseumban Palya Bea, a Roham Bárban legendás alternatív előadók (Üllői Úti Fuck, Sajnosbatár) is láthatók lesznek, a Bem Rockparton Török Ádám és a Mini zenél és zenés nótahajó indul 10 órakor a Dunán.A vidéki programok többsége ingyenes, a fővárosban olcsó belépőkkel várják az érdeklődőket.

A Magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál mínusz egyedik napján rendezték meg. A következő esztendőtől szeptember második vasárnapján tartják, és országos rendezvénnyé vált az esemény, évről-évre több tízezer nézővel.

Ma először rendezik meg a magyar népdal napját. A martonvásári program két helyszíne a rendezvényközpont és a kastély angol parkja.

A főszervező Kunos Tamás brácsás, a Magyar népdal napjának arca Kacsó Hanga Borbála népdalénekes, a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny első helyezettje, a koncertek 10 órakor utcazene fesztivállal indulnak és estig tartanak.

A fellépők között lesz a Csík Zenekar, Pál István „Szalonna” és bandája, műsort adnak a Fölszállott a páva díjazottjai, lesz kórus- és dalárdatalálkozó, a Buda Folk Band, a Romengo és Dresch Mihály mellett rendhagyó módon egy rapzenekar, a Punnany Massif is népdalfeldolgozással készül.

Az esemény a MÁV-START zenevonataival is megközelíthető, ezek a fővárosból a Déli pályaudvarról, valamint Székesfehérvárról indulnak és az utazást alkalmi népzenei koncertek színesítik. A szervezők előre jelezték, hogy a Magyar népdal napja programjait eső esetén is megtartjá

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. belóg zoltán szerint:

    HÁÁÁÁát, akinek ünnep, az ünnepeljen, én ebben is csak azt látom, hogy öntik reánk a szennyet nyugatról.
    POont úgy, mintha nem is volna ŐSI SÁMÁNI MAGYAR NÉPZENE.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top