+ művészet & politika

Hemingway forog a sírjában

Hemingway

Emlékező unokák, a kubai kormány, és Hemingway halásznaplói mind szerepelnek a történetben.

Kuba nem engedélyezte Hemingway halászfeljegyzéseinek tanulmányozását.

A kubai hatóságok egyelőre nem engedélyezték, hogy a szigetországban tartózkodó amerikai kutatók tanulmányozzák Ernest Hemingway értékes horgászfeljegyzéseit, ám azon lesznek, hogy a jövőben lehetővé tegyék számukra a kutatást.

A kubai nemzeti örökségvédelmi tanács azt közölte, hogy az Ernest Hemingway unokái társaságában érkezett tengerbiológusok kubai tartózkodásuk idején egyelőre nem láthatják a horgásztáblákat.

David Die kutató derűlátóan nyilatkozott

arról, hogy majdan betekintést nyerhetnek a feljegyzésekbe, amelyek értékes részleteket tartalmazhatnak a Nobel-díjas író éveken keresztüli horgászatáról Kuba partjainál. Az adatok ismeretétől azt remélik, hogy segít kideríteni, mekkorát változott a halállomány a térségben a túlhalászat miatt. A sporthorgászok rendszeresen feljegyzik a kifogott halak számát, méretüket és ezek a feljegyzések egyes térségekben a tudósok egyetlen forrásai az állománycsökkenés kiderítésére.

Ernest Hemingway unokái

világhírű nagyapjuk legkedveltebb helyszíneit keresték fel Kubában. John és Patrick Hemingway a Havannához közeli Cojímar halászfaluban virágot helyeztek el az író mellszobránál, megemlékezve arról, hogy Hemingway hatvan évvel ezelőtt átvette az irodalmi Nobel-díjat.  A megemlékezésen kívül a Hemingway unokák látogatásának célja egy olyan kampány támogatása volt, amely a helyi vitorláshalak és Az öreg halász és a tengerben is szereplő marlinok megóvására buzdít. A helyi halállománynak még mindig nem sikerült kihevernie az 1970-es évek felelőtlen túlhalászatát és továbbra is jelentős fenyegetést jelent a fajokra a kereskedelemi célú halászat. Kubának már nincsen hatalmas mélytengeri halászflottája, ám a sekély vízre berendezkedett halászok horgaira még mindig akadnak ezen fajok egyedeiből.

„Reményeink szerint a mostani

látogatás nyomán nagyobb lesz az információcsere a kubai és az amerikai kutatók között” – mondta a delegációval érkező Robert Peck, a philadelphiai Természettudományi Akadémia munkatársa. „Muszáj párbeszédre bírnunk a két kormányt. A természetvédelem olyan ügy, amely nem ismer politikai határokat” – hangsúlyozta a szakember.

Hemingway hosszú ideig élt Kubában és barátságot is kötött Cojímar halászaival. Egyikük, Gregorio Fuentes inspirálta Az öreg halász és a tenger című műve megírására. Végül neki ajándékozta Pilar nevű jachtját is, amely ma Havanna egyik elővárosában, Hemingway egykori otthona, a Finca Vigía közelében áll.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top