+ Tudomány

Tényleg hosszabb ideig fogunk élni?

Ha valóban megvan a hosszú élet titka, az Alzheimer, a Parkinson és a rák is megelőzhető lesz.

A kaliforniai UCLA egyetem biológusai bejelentették, hogy kutatócsoportjuknak sikerült megtalálni és aktiválni a hosszú élet génjét muslicákkal folytatott kísérletekben. Az AMPK kódjelű gén aktiválása 30 százalékkal növelte meg a kísérleti állatok életét, ez praktikusan két plusz hetet jelent ajándékba az egyébként átlagosan másfél hónapos élettartamukhoz. A gén az emberi szervezetben is megtalálható, és a sejtek energiaszintjének detektálása, illetve az abban beálló változásokra való reagálás a funkciója.

A kísérletekben az volt különösen érdekes, hogy az AMPK aktiválása után a legyek összes szervében lelassult a sejtöregedés folyamata, nem csak ott – az emésztőrendszerben -, ahol a gént manipulálták. Az eredmények sokat segíthetnek abban, hogy a sejtek öregedésének, regenerálódásának folyamatát megértsük, mondják a genetikusok. Ez pedig sok, jellemzően idős korban jelentkező betegség (Alzheimer, Parkinson, diabétesz, rák) megelőzésében segíthet, hiszen ezek általában akkor támadják meg a szervezetet, amikor a sejtek kezdenek elöregedni, meggyengülni, támadhatóvá válni. Ha emberekben is hasonlóképpen működne a folyamat, mint a muslicákkal folytatott kísérletekben, akkor például a belekben megemelt AMPK-aktivitással az agysejteket is frissen és egészségesen lehetne tartani.

A kutatók siettek leszögezni, hogy a felfedezésük csak egy lépés egy nagyon hosszú út elején, és még elég messze van az, hogy egyáltalán elkezdhessék tervezni az emberekkel végzett kísérleteket.

(Forrás:  Index.hu)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top