+ Tudomány

A cápák a férfiakat szeretik jobban

cápák, cápa

Az ausztrál kutatók értetlenül állnak az adatok előtt – férfiak esnek áldozatául a halálos cápatámadások 89 százalékának.

Férfiak esnek áldozatául a cápatámadások 84 százalékának és a halálos cápatámadások 89 százalékának – derítették ki tanulmányukban ausztrál kutatók, akik értetlenül állnak az adatok előtt. A queenslandi Bond Egyetem szakemberei által készített tanulmány a Coastal Management nemzetközi folyóirat eheti számában jelent meg. Daryl McPhee professzor, a tanulmány szerzője a The Daily Telegraph brit napilapnak elmondta, hogy eredményeik annyira meglepőek, hogy kétszeresen is ellenőrizni kell. McPhee úgy vélte, ezek az adatok abból adódhatnak, hogy a férfiak több időt töltenek vízi sportokkal, és a nőknél jóval hajlamosabbak a kockázatvállalásra.

Az ausztrál tudósok világszerte vizsgálták a 2011 előtt bekövetkezett „nem kiprovokált” cápatámadásokat és a cápatámadások miatti haláleseteket, amelyek három évtized alatt megháromszorozódtak. A legtöbb halálesettel végződött cápatámadást Ausztráliában jegyezték fel: 171 cápatámadásból 32 volt halálos. Dél-Afrikában 132 cápatámadásból 28 volt halálos, az Egyesült Államokban 25-en vesztették életüket 769 támadásban harminc év alatt.

Az Egyesült Államokban történt ugyan a legtöbb cápatámadás, ám itt volt a legkevesebb a halálesetek száma – hangoztatta McPhee professzor, aki úgy vélte, hogy utóbbinak valószínűleg az az oka, hogy kisebb cápák követhették el a támadások többségét. Ausztrália vizeiben ugyanakkor a nagyobb termetű tengeri ragadozók, a bikacápa, a tigris cápa és a nagy fehér cápa az őshonos. Az utóbbi követte el a legtöbb cápatámadást nemcsak Ausztráliában, hanem világszerte.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top