+ művészet & politika

Hűha: egy osztrák író beolvasott Balog Zoltánnak

osztrák író ausztria, balog zoltán, holokauszt, Erich Hackl

Balog Zoltán, egy tanult teológus történelemi hazugsága teszi egyértelművé, hogy nemcsak a romák jelenlegi életkörülményei, hanem a történelmi tapasztalataik is veszélyben vannak.

Tiszteletreméltó, ha egy újságíró történelmi-politikai témákkal is foglalkozik, de az irodalmi eszközök akár a legjobb szándék ellenére is elferdíthetik a valóságot – írja Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára a Die Presse című konzervatív osztrák lapban szerdán megjelent vendégkommentárjában.

A helyettes államtitkár az újságban korábban megjelent egyik cikkre reflektál, amelyben Erich Hackl osztrák író Balog Zoltán miniszternek a roma holokauszttal kapcsolatban tett egyik kijelentésére reagál. Hackl azt írta:

Balog Zoltán, egy tanult teológus történelemi hazugsága teszi egyértelművé, hogy nemcsak a romák jelenlegi életkörülményei, hanem a történelmi tapasztalataik is veszélyben vannak.

Prőhle Gergely emlékeztet arra, hogy 2011-ben a magyar EU-elnökség ideje alatt napirendre tűzték az uniós roma stratégiát, amelynek fő megalkotója az akkor államtitkár Balog Zoltán volt. Kiemeli:

Balog Zoltán egyértelműen állást foglal a rasszizmus minden formája ellen, intézkedéseivel pedig a roma közösség társadalmi integrációját segíti.

Prőhle szerint Balog Zoltán az említett rádióinterjúban félreérthetően fogalmazott a roma holokauszttal kapcsolatban, amelyet nem tagadott, csak azt akarta mondani, hogy a deportálások esetükben nem olyan formában történtek meg, mint a zsidó közösségekkel.

A helyettes államtitkár szerint a politikai hajszában még Balog Zoltánnal is előfordulhat, hogy egy-egy mondata félreérthető. Azonban a miniszter eddigi munkáját úgy pellengérre állítani, ahogyan Erich Hackl tette, csak tévedésből vagy politikai rosszindulatból lehet.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top