+ Irodalom

Ő árasztotta el versekkel a Facebookot

Az Index.hu megtudta, ki indította el az irodalmat népszerűsítő akciót a közösségi oldalon.

Napok óta tombol az új őrület a Facebookon: mindenki arra kéri az ismerőseit, hogy macskás képek és fárasztó szóviccek helyett a kedvenc magyar versüket posztolják, és kérjék ugyanerre az ismerőseiket is.

A lánc elindítója Szabó Balázs irodalmár és világutazó volt egy héttel ezelőtt. Az Index a Facebookon keresztül kereste meg őt, hogy mesélje el, miért hirdetett a közösségi médiában mini kulturális forradalmat:

„Valójában nem is hirdettem mini kulturális forradalmat, ezt csak az egyik ismerősöm mondta rólam, mivel évek óta rakok ki verseket és regényrészleteket a Facebookra.”

Mit kell tudni Szabó Balázsról?

A verses Facebook-őrületet elszabadító Szabó Balázs az ELTE BTK Amerikanisztika Tanszékének oktatója, aki mindig rendhagyó módszerekkel igyekszik népszerűsíteni az irodalmat. Nem tartja magát szokványos tanárnak: például ilyen fotókkal illusztrálva beszél a közösségi oldalakon a költészet szépségéről és a jó színvonalú irodalomoktatás fontosságáról.

A hol oroszlánokkal, hol edzőteremben pózoló irodalmár szerint ugyanis alapvető bajok vannak a hazai irodalomoktatásban:

„Itthon legtöbbször rosszul tanítják, különösen igaz ez a versekre. Nem lenne szabad elemezni a verseket, nem azért írták őket. A verseket érezni kell. Itt szúrja el nagyon sok tanár, akik miatt ha nem is utálják meg az emberek az irodalmat, semleges lesz a számukra. Persze ez egy mélyebb probléma, 100 ezer forintért ne várjon senki csodát egy középiskolai tanártól, nem fog úgy irodalmat tanítani, mint Robin Williams a Holt költők társaságában. Azt látom viszont, hogy az emberek 95 százaléka valahol mélyen, az iskolából hozott emlékei alapján szereti a magyar költészetet, kötődik hozzá, csak nem tud róla.”

Az Index cikkében tisztázza azt is, hogy az irodalmár Szabó Balázs nem azonos a zenész-dalszerző Szabó Balázzsal, akinek sokan tulajdonították az akciót.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top