+ Képzőművészet

8 éven át hamisító brigádot tartott fenn egy műkincskereskedő

műkincskereskedő

A korhű anyagokból készült Benczúr-, Gulácsy-, Rippl-Rónai-képekről nem tudták volna a kortárs festők, hogy a munkáik eladásra kerülnek?

Vádat emeltek a neves művészek alkotásaiként feltüntetett hamis festményeket és szobrokat áruló kaposvári műkincskereskedő ellen – közölte a Somogy Megyei Főügyészség kedden az MTI-vel.

A vádlott 2005. és 2013. között az interneten és a kaposvári belvárosban bérelt galériájában hirdette megvételre a hamisítványokat. Ezek elkészítésével, az adott korra jellemző anyagokat is biztosítva, kortárs festőket és szobrászokat – kilétüket a nyomozás során csak részben sikerült felderíteni – bízott meg, akiknek nem volt tudomásuk arról, hogy a megrendelt képeket és szobrokat a műkincskereskedő eredetiként akarja értékesíteni.

– írta közleményében a főügyészség.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság korábban arról tájékoztatott, hogy a 48 éves férfi ellen – őrizetbe vétele mellett – négyrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás megalapozott gyanúja miatt 2013. november 25-én indítottak nyomozást. A Kaposvári Járásbíróság két nappal később elrendelte az előzetes letartóztatását.

Az eljárás során lefolytatott házkutatáskor 15 olyan kép került elő, amelyről a kirendelt szakértő megállapította, hogy hamis: kilenc Rippl-Rónai-, két Mednyánszky-, továbbá egy-egy Aba-Novák-, Munkácsy-, Benczúr- és Gulácsy-festmény másolata. A rendőrök három hamis Kovács Margit-szobrot is találtak.

A főügyészség keddi közlése szerint a vádlott a lefoglalt 15 hamis festmény és három szobor közül kilenc festményt és egy szobrot értékesített. Ezzel összesen hat sértettet megtévesztve összesen közel 80 millió forintos kárt okozott.

A Kaposvári Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett folytatólagos csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a hamis eredetiséget igazoló szakvéleményekkel neves művészek munkáiként, és így nagy értékűnek feltüntetett festményeket és szobrokat áruló  műkincskereskedővel szemben. A mintegy 2000 oldalnyi nyomozati irat alapján benyújtott vádirathoz 30 tanú vallomását, valamint négy szakértő véleményét használták fel.

Az ügyészség a továbbra is előzetes letartóztatásban lévő vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztésre, közügyektől eltiltásra, kulturális javak körébe tartozó tárgyakkal történő kereskedéstől, mint foglalkozástól eltiltásra, valamint 61 millió forint vagyonelkobzásra tett indítványt.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top