+ Tudomány

A lövészdandár búvárjai indulnak a hegyek közé

lövészdandár

Retyezát 2014 néven induló búvár-expedíció a 17 méter mély Bukura nevű tóban az elmúlt tízezer év éghajlati változásairól kaphatunk képet.

Retyezát 2014 néven búvár expedíció indul a Dél-Kárpátok legmagasabb tavának, a romániai Bukura-tónak a kutatására, melynek során a búvárok merüléseket hajtanak végre, s különböző vizsgálati anyagokat gyűjtenek.

A felszínre hozott minták tudományos elemzéséből egyebek közt az utóbbi néhány tízezer év során bekövetkezett éghajlati változásokról kaphatunk képet – mondta el az expedíció céljáról Magyari Enikő tudományos főmunkatárs. A Bukura-tó az erdélyi Retyezát-hegység legnagyobb tengerszeme.

Az augusztus 25. és szeptember 5. között zajló kutatást a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézetének (MTA Atomki) munkatársai és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 10-fős búvárcsapata végzi – derült ki a pénteken tartott sajtótájékoztatón.

Fülöp Zsolt, az MTA Atomki igazgatója elmondta, hogy a lövészdandár búvárjaival való együttműködésnek köszönhetően olyan kutatásokat fognak végezni a Bukura-tó alján, amelyhez az eszközök csak a honvédségnél állnak rendelkezésre.

Takács Attila, a lövészdandár parancsnoka arról számolt be, milyen kihívást jelent a búvároknak a tíznapos expedíció. Elmondásából kiderült, a Bukura-tó 2040 méterrel van a tengerszint felett, és 17 méter mély. Az expedíciót támogatja a Honvédelmi Minisztérium és a dandár elöljárói is, beszerezték további a merülési engedélyt Romániából is. Legfontosabbnak a biztonságos merülést tartják, hiszen az expedíció olyan körülmények közt zajlik, amely próbára teszi a búvárokat. A magashegyi tó mellett a mélység és a 2-5 Celsius fok közötti hőmérséklet, a csökkent oxigénmennyiség is kihívást jelent majd a helyszínen. A búvárok feladata lesz fúrási feladatok végzése a meder alatt 6 méterrel, részletezte a parancsnok.

Az elmondottakhoz Miklós Bence zászlós hozzátette, hogy két és fél hónapos fizikai, elméleti és gyakorlati felkészítésen vettek részt, de foglalkoztak mederfelderítéssel, tájolási és víz alatti keresési-kutatási feladatok végrehajtásával is, amit hamarosan „élesben” végezhetnek.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top