+ Film

A falusiak szétverték a független filmesek szemléjét – videó

független

A fesztivált blokkoló, magukat falusiaknak nevező emberek az AP hírügynökség tudósítása szerint azt is megakadályozták, hogy bárki fényképeket készítsen.

Nyitónapján leállították a Pekingi Független Filmfesztivált a kínai hatóságok – ismertette a BBC News.

A 11. alkalommal meghirdetett fesztivál szervezői elmondták, hogy a rendezvény szombaton kezdődött volna, de már napokkal korábban nagy nyomás nehezedett rájuk a hatóságok részéről, hogy fújják le. Pénteken őrizetbe is vették őket és pár órával későbbi szabadulásuk feltétele volt, hogy írják alá azt a dokumentumot, amelyben lefújják a fesztivált.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=GhtZtgJDhcA

A rendőrség ugyan azt állította, hogy nem volt tudomása a rendezvény leállításáról, a Peking egyik külvárosában megszervezett esemény helyszínénél szombaton mintegy két tucatnyi ember akadályozta meg, hogy a filmesek és a közönség beléphessen. A fesztivált blokkoló, magukat falusiaknak nevező emberek az AP hírügynökség tudósítása szerint azt is megakadályozták, hogy bárki fényképeket készítsen, vagy forgasson a helyszínen – számolt be róla a brit hírportál.

A független filmes seregszemle ritka lehetőség a kínai független filmesek számára, hogy bemutassák produkcióikat. Az évenként megszervezett, egyre nagyobb presztízsű fesztivál élete a múltban sem volt zökkenőmentes: előfordult, hogy megszakították, egyebek mellett az elektromos ellátás megszüntetésével. A BBC ázsiai elemzője, Charles Scanlon szerint a kínai kormányzat szoros ellenőrzés alatt tartja az információáramlást és a médiát, és eleve gyanakvással kezeli a független filmeket, mert azok kritikával illethetik az uralkodó kommunista pártot és annak politikáját.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top