+ Film

Az Ítélet Magyarországon különdíjas Sarajevóban

ítélet

A filmes seregszemle a Szarajevó Szíve-díjak kiosztásával és Woody Allen Káprázatos holdvilág című legújabb produkciójának vetítésével zárult szombaton.

A romák elleni sorozatgyilkosságot tárgyaló pert megörökítő, Hajdú Eszter: Ítélet Magyarországon az emberi jogi díjat is megkapta a a filmfesztiválon, ahol 60 országból minden eddiginél több, csaknem 250 alkotást láthatott a közönség.

A zsűri különdíját kapta Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című dokumentumfilmje a 20. Szarajevói Filmfesztiválon (SFF), amelynek fődíját Erol Mintas török rendező munkája nyerte. A Bosznia-Hercegovina fővárosában megrendezett filmes seregszemle a Szarajevó Szíve-díjak kiosztásával és Woody Allen Káprázatos holdvilág című legújabb produkciójának vetítésével zárult szombaton.

A 16 ezer euróval járó fődíjat

a Klama dayika min (Anyám dala) című török alkotásnak ítélte oda a Tarr Béla vezette nemzetközi zsűri. Hajdú Eszter dokumentumfilmjét, amely a romák elleni sorozatgyilkosságot tárgyaló pert örökítette meg, a dokumentumfilmes zsűri különdíjával jutalmazta. A produkció a fesztivál emberi jogi díját is megkapta – ismertette a SFF honlapja. A dokumentumfilmes mezőny legjobb alkotásának járó Szarajevó Szíve-díjat a horvát Tiha K. Gudac Goli című munkája nyerte el.

A díjazottak között szerepelt még Mari Kitia,

aki a Patardzlebi (Menyasszonyok) című francia-grúzfilmben nyújtott alakításáért vehette át a legjobb színésznőnek szánt elismerést. Feyyaz Duman, a fődíjas alkotás főszereplője pedig a legjobb színész Szarajevó Szíve-díját kapta meg. A rövidfilmes mezőnyből horvát Una Gunjak Kokoska (A csirkék) című produkciója lett a győztes. Szőcs Petra A kivégzés című román-magyar kisjátékfilmjét a kategória zsűrije külön elismerésben részesítette.

Hatvan országból minden eddiginél több, csaknem 250 alkotást láthatott a 20. Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál közönsége. A seregszemlén kilenc magyar filmet vetítettek, köztük a versenyprogramban Császi Ádám Viharsarok című művét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top