+ Tudomány

A hosszabb élet titka

Rudolf Kaas és munkatársai kiszámolták, hány évet rabolnak el az egyes kockázati tényezőt jelentő viselkedési formák egy negyvenéves várható átlagos élettartamából.

Aki nem iszik alkoholt, nem dohányzik, csak kevés vörös húst fogyaszt és figyel a testsúlyára, az akár 17 évvel is tovább élhet.

Az adatokat a Német Rákkutató Központ (DKFZ) szakértői számolták ki a heidelbergi EPIC-tanulmányra alapozva. Az EPIC egész Európára kiterjedő tanulmány, amely a táplálkozás, az életmód és a rák összefüggéseit vizsgálja.

Az eredmények szerint a dohányzás rabolja el a legtöbb életévet: nőktől hét, férfiaktól akár kilenc évet.

Rudolf Kaas és munkatársai kiszámolták, hány évet rabolnak el az egyes kockázati tényezőt jelentő viselkedési formák egy negyvenéves várható átlagos élettartamából. Emellett a tényezők kombinációját is elemezték.

A legelőnyösebb rizikóprofilja a nemdohányzó, 22,5-24,9 testtömegindexű, kevés alkoholt ivó, fizikailag aktív, kevés vörös húst, de sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztó embereknek van: ők negyvenéves korukban férfiként 47,5, nőként pedig 48,7 további életévre számíthatnak.

A legkockázatosabb tényező a dohányzás: ha egy férfi naponta több mint tíz szál cigarettát szív el, életének hossza statisztikailag 9,4 évvel csökken, a nőké hasonló körülmények között 7,3 évvel.

A további tényezők, amelyek leginkább lerövidíthetik az életet: az adipozitás, vagyis a 30-as feletti testtömegindex (3,2 év), az erőteljes alkoholizálás (3,1), illetve a vörös húsok túlzott fogyasztása (2,4 év). Sőt, a túl alacsony (22,5 alatti) testtömegindex is jelentősen csökkenti a várható élettartamot (férfiaknál 3,5 évvel, nőknél 2,1 évvel)

A legtöbb ember azonban nem csak egyetlen rossz szokással rendelkezik, a kutatók ezért megvizsgálták a rizikófaktorok kombinációját is. A legrosszabb helyzetben a túlsúlyos, erős dohányosok vannak, akik ráadásul sok alkoholt és sok vörös húst fogyasztanak: az ő várható élettartamuk akár 17 évvel is csökkenhet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top