+ Tudomány

Megfejtették, miért ilyen csapadékos ez a nyár

csapadékos

Az elmúlt több mint 110 évben mostanáig mindössze kétszer volt ilyen csapadékos, de ugyanakkor meleg a július.

Az elmúlt több mint 110 évben mostanáig mindössze kétszer volt ilyen csapadékos, de ugyanakkor meleg a július – közölte a Kovács Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) éghajlati szakértője csütörtökön az MTI-vel. Bonta Imre, az OMSZ előrejelzési főosztályának vezetője hozzátette: szinte minden nyáron előfordul, hogy néhány napig akár többször is vannak záporos, zivataros időszakok, az viszont szokatlan, hogy ez – mint most – az időjárási helyzet gyakorlatilag szinte egész nyáron fennmarad.

A meteorológusok tájékoztatása szerint a mostani időjárási helyzetet az okozza, hogy Közép-Európa felett már hetek óta meleg, nagy nedvességtartalmú és labilis rétegződésű levegő helyezkedik el, miközben a talaj közelében „sekély ciklonális mező” határozza meg az időjárást. Emiatt kedvezőek a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában, valamint a Balkán félszigeten is.

Kovács Tamás éghajlati szakértő kifejtette: az elmúlt években már-már megszokhattuk a gyakran visszatérő, száraz nyári hőhullámokat, „idén azonban más arcát mutatja a nyár”. A túlnyomóan fülledt idő miatt az elmúlt heteket „igen melegnek érezzük”, és egyelőre kissé melegebb is az évszak a sokéves átlagnál. Ugyanakkor az OMSZ a legmagasabb hőmérsékletet, 36,5 Celsius-fokot még június elején mérte, azóta nem volt ennél melegebb Magyarországon. Ha a nyár hátralévő részében nem jön újabb kánikula, 1997 óta ez lehet a legalacsonyabb nyári maximum érték – tette hozzá.

Júliusban sok helyen voltak ismétlődő felhőszakadások, a havi mennyiség néhol a 150-200 millimétert is elérte. Az OMSZ előzetes adatai alapján a júliusi országos csapadékösszeg 113 milliméter volt, amely a sokéves átlag csaknem kétszerese, és 1901 óta a hatodik legmagasabb érték. Országos, területi átlagban, magas havi középhőmérséklet mellett hasonlóan sok csapadék hullott ugyan 1991 és 1999 júliusában is, ám az évszázados adatsorokban nincs rá korábbi példa – jegyezte meg Kovács Tamás, hozzátéve: az esős nyári hónapok általában alacsonyabb hőmérsékletűek szoktak lenni.

A fülledt, felhőszakadásokkal tarkított idő folytatódott augusztus első napjaiban is. Az OMSZ a csapadékos idő júliusi kezdete óta szerda estig területi átlagban 139 milliméter csapadékot regisztrált. Ez a megszokott értéknek csaknem a duplája. Az elmúlt napokban a nyugati és az északkeleti országrészt leszámítva több helyről is jelentettek felhőszakadást.

Budapesten például augusztus 3-án 43 milliméternyi, szerdán pedig csaknem 76 milliméternyi csapadék esett. Így az augusztus első hat napja alatt már több mint két és félszer annyi eső hullott, mint a fővárosi teljes havi normál mennyiség, ami 49 milliméter – ismertette a szakértő, hozzátéve: néhol még ennél is nagyobb eső volt, a Békés megyei Pankotán például szerda este pár óra alatt esett le 116 milliméternyi csapadék.

Bonta Imre közölte: a viszonylag sok felhő és csapadék miatt ezen a nyáron – leszámítva a júniusi elejei kánikulai periódust – csak néhány napig volt igazi hőség. Emiatt nem született annyi melegrekord, mint például tavaly nyáron. Ugyanakkor – más évekkel szemben – ezen a nyáron eddig markáns hidegfrontok sem érték el térségünket, így csak néhány nap hozott az átlagnál hűvösebb időt, ezért a júniusi és a júliusi középhőmérséklet is az átlag felett alakult – tette hozzá.

A következő napokban viszont megváltozik időjárásunk jellege. A hétvégén sok lesz a napsütés, és már csak néhol várható zápor, zivatar. Több fokkal melegszik az idő, a hőmérséklet csúcsértéke többfelé eléri vagy meg is haladja majd a 30 fokot. Jövő keddtől viszont fokozatos lehűlés kezdődik, főként a hét elején ismét többfelé várható csapadék – tájékoztatott az OMSZ előrejelzési főosztályának vezetője.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. tréfi szerint:

    A megfejtés: AZÉRT MERT SOK CSAPADÉK HULLIK!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top