+ Tudomány

Puff neki! Kétméteres pingvin

pingvin

Nem szerettem volna vele összetalálkozni csöndes téli éjszakán a kocsma hátsó udvarán piszoárról jövet.

Két méter magas volt az antarktiszi óriáspingvin egy argentin kutatócsoport szerint. A 37 millió éve élt állat maradványait a La Plata-i múzeum munkatársai vizsgálták.

A leleteket a tudósok a legteljesebb állatmaradványnak tartják, amelyet eddig az Antarktiszon valaha feltártak. A fosszíliák vizsgálata alapján a Palaeeudyptes klekowskii névre hallgató madár magassága a lábujjtól a csőre hegyéig mérve elérte két métert, a súlya pedig akár 115 kilogramm is lehetett. Ha csőrét lefelé szegezve állt, magassága 1,6 méter lehetett.

A maradványok tartalmazzák a leghosszabb ismert összenőtt boka-lábfej csontot, valamint az állat szárnycsontjának egyes darabjait is. A kutatók a csontok alapján becsülték meg a pingvin magasságát és súlyát. Az eredmények alapján az állat magassága és mérete is duplája volt a jelenleg élő legnagyobb pingvinfaj, a császárpingvin magasságának és súlyának – olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.

A Palaeeudyptes klekowskii a méreteiből kifolyólag akár 40 percet is víz alatt tudott tölteni halakra vadászva, ez lényegesen hosszabb időtartam, mint amire a kisebb pingvinfajok képesek – írták a szakemberek a Geobios folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A maradványokat a Seymour-szigeten, a La Meseta nevű geológiai formáció területén találták, amely híres az ott feltárt számos pingvin maradványról. A prehistorikus időszakban ennek a területnek az átlaghőmérséklete magasabb volt a mostaninál és a térség egyszerre 10-14 különböző pingvinfajnak adott otthont.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top