+ Ajánló

Nem tudták megfejni Helmut Kohl volt kancellárt

Nem tudták megfejni Helmut Kohl volt kancellárt

Helmut Kohl pert nyert saját szellemírója ellen.

Helmut Kohl a jogos tulajdonosa azoknak a hangfelvételeknek, amelyek a visszaemlékezéseit összefoglaló kötetek előmunkálataiként folytatott beszélgetésekről készültek – döntött pénteken a kölni tartományi felsőbíróság a volt német kancellár és a memoárjait összeállító szellemíró perében.

Heribert Schwan 630 órányi anyagot rögzített a Helmut Kohllal 2001-2002-ben folytatott beszélgetésekből, és ezek alapján eddig három vaskos – egyenként több mint ezer oldalas – kötet készült a volt kancellár életútjáról.

A konzervatív politikus pályafutásának utolsó szakaszáról szóló kötet munkálatai közben Kohl – egy súlyos koponyasérülés után, 2009-ben – nézeteltérésbe került Heribert Schwannal, és felmondta az együttműködést. Az 1994 utáni korszakot feldolgozó kötet így egyelőre nem készült el.

Kohl a hangfelvételek átadását kérte volt munkatársától, arra hivatkozva, hogy önállóan kíván határozni visszaemlékezései sorsáról. Schwan elutasította a kérést. Szerinte a felvételek egyebek mellett azért őt illetik meg, mert saját hatáskörben döntött a beszélgetések rögzítéséről, vagyis nélküle nem is létezne a történelmi jelentőségű anyag.

A vitából per lett, és az első fokon eljáró kölni tartományi bíróság után pénteken a tartományi felsőbíróság is Kohl javára döntött. Az ítélet indoklásában kiemelték, hogy a közös munkáról szóló szerződés alapján az életrajzi kötetek szerzője Helmut Kohl, és ebből következően az előkészítés során keletkezett anyagok szerzői joga is az övé. Heribert Schwan nem szerzőtársként működött közre, hanem csupán szellemíróként, akinek a háttérben kell maradnia, ezért a beszélgetések jogilag nem hasonlíthatók újságíró által készített interjúkhoz.

Schwan fontolgatja, hogy megfellebbezi a döntést a legfelsőbb bíróságnál, és a pereskedés folytatásának költségeihez támogatást kér Kohl pártjától, a Kereszténydemokrata Uniótól (CDU). Cserébe pedig felajánlja, hogy ha neki ítélik a felvételeket, akkor azokat mind átadja a CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítvány archívumának.

Helmut Kohl 1982-től 1998-ig, rekord hosszúságú időn át – négy parlamenti cikluson keresztül – volt kormányfő. Hivatali idejében történt a közép- és kelet-európai rendszerváltás, Németország egyesítése és az uniós integráció számos döntő lépése, köztük az euróövezet kialakítása.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top