+ Képzőművészet

Amikor csöcs borítja az amerikai elnökök fejét

Általában először festem meg a festményt, csak utána a keblet. George W. Bush kivétel volt, egyszerűen nem tudtam megállni, hogy az egész feje ne legyen egy nagy csöcs. Túl nagy volt a csábítás…

A legtöbb politikusportré unalmasba forduló, szürke és fantáziátlan formában jelenik meg. Emily Deutchman megtalálta a megoldást, és rájött, hogy az országok hatalmasságainak képére simán elférne még pár női mell.

Az Elnökök csöcsarccal (Presidents with Boob Faces) című sorozatban keveredik a hagyományos elnöki portré és a gyerekekre jellemző, gyakran obszcén firkálgatás. A festő a nemzeti pompával és tisztelettel felruházott személyeket csöcsökkel borítja el, mely által még a leghatalmasabb emberek is közönségessé válnak.

"Az egyik kedvenc csöcsarcúm, James Madison. Csak pár elnöknek van ciciszeme és ezek közül is ő volt az első."

„Az egyik kedvenc csöcsarcúm, James Madison. Csak pár elnöknek van ciciszeme és ezek közül is ő volt az első.”

A művésznő portréi az Egyesült Államok 44 egykori és jelenlegi vezetőit ábrázolják, mindegyik képmás felturbózva a már említett emlőkkel. Deutchman a festményekkel nem pusztán szórakoztat, hanem oktat is. Felhívja a figyelmet arra, hogy csak úgy, mint a női mellek esetében is, nincs két egyforma csöcsfej sem. A kebleket igyekszik úgy elhelyezni, hogy azok minél jobban illeszkedjenek az adott politikus arcéleibe, kiemelve a fizimiska legelőnyösebb részeit.

Az alkotónak nagyon sok kedvence van, valamelyiket a humorosságáért szereti, de akad olyan is, melynél magával a festés technikájával elégedett. A sorozat elkészítése az élvezet és az ismertség mellett egyéb hasznokkal is járt: míg Deutchman-nak korábban nem volt erőssége a történelem és nem igazán volt tisztában országa miniszterelnökeivel, a festés során alaposan megismerte amerikai vezetőit.

George W. Bush  "Általában először festem meg a festményt, csak utána a keblet. Bush kivétel volt, egyszerűen nem tudtam megállni, hogy az egész feje ne legyen egy nagy csöcs. Túl csábító volt.."

„Általában először festem meg a festményt, csak utána a keblet. George W. Bush kivétel volt, egyszerűen nem tudtam megállni, hogy az egész feje ne legyen egy nagy csöcs. Túl nagy volt a csábítás..”

De hogy jött az USA legnagyobb embereinek és a női melleknek a házasítása?
Emily Deutchman 2 évvel ezelőtt alkotói válságban szenvedett. A New Yorkban élő művésznek nem ment az alkotás, az egyetlen művészi tevékenység amire képes volt, az emlők rajzolgatása volt.

Egyszerűen adta magát a dolog, gondolkodás nélkül mindig és mindenhol női melleket firkálgattam, amint ceruza került a kezembe. Ciciket rajzoltam mindenhova, legyen az egy szalvéta, egy kávéalátét vagy bármi.

Aztán egy este egy bárban, a nő egyik barátja megkérte, hogy rajzolja le a szemben ülő barátokat. Deutchman visszautasította azt, mondván nem szeret ilyeneket rajzolni, mire a barátja száját elhagyta a bűvös mondat, amely később az elnökös sorozatra inspirálta:

Ha nem akarod egyszerűen lefesteni őket, akkor rakj csöcsöket a fejükre.

Ekkor döntötte el, hogy az elnökök fejét pályázza meg és ruházza fel random keblekkel.

Arthur melleivel pepecseltem a legtöbbet.  Rengetegszer újra kellett festenem."

„Chester Arthur melleivel pepecseltem a legtöbbet. Rengetegszer újra kellett festenem.”

A teljes csöcs sorozat a Bushwickban található, Living Galériában debütált és hatalmas nagy érdeklődés övezte.

Felmerül a kérdés, hogy az egyszerű, már-már gyerekes sorozattal valóban volt-e komoly szándéka a művésznőnek. Egy ütős reakció annak kifejezésére, mit is gondol a politikusokról? Esetleg egy kritikus felhívás arra, hogy a legfontosabb amerikai politikusstátuszt még nem töltötte be nő? Vagy pusztán egy jópofa dolog, melynek egyetlen célja a szórakoztatás?

A művésznő nem adott választ a kérdésre és úgy látja, nem érdemes egy szempont alapján megközelíteni a portrék születésének okát.

Élvezem, hogy a képek sok vitát és kérdést generálnak, valamint azt is, hogy valaki egyszerűen csak a humoros oldalát látja meg. Nem kell műveltnek lenni ahhoz, hogy élvezhetőek legyenek a festmények. Könyörgöm, ezek csöcsök elnöki fejeken!

ulysses s.grant

Ulysses S. Grant

thomas jefferson

Thomas Jefferson

 

"Természetesen a barátaim véleményt is meghallgattam a mellek elhelyezésével kapcsolatban.  Reagennél egy barátom, David tanácsára döntöttem végül az állnál."

„Természetesen a barátaim véleményt is meghallgattam a mellek elhelyezésével kapcsolatban. Ronald Reagen-nél egy haverom, David tanácsára döntöttem végül az áll-mell kombónál.”

Szerintem Fordnak van a legnagyobb mellbimbója az összes közül. A végén már a barátim melleivel dolgoztam, így a homlokán lévő kebel, valójában igazi."

„Szerintem Gerard Fordnak van a legnagyobb mellbimbója az összes közül. A végén már a barátim melleivel dolgoztam, így a homlokán lévő kebel, egy igazi emlő lenyomata.”

"Mivel kronológia alapján haladtam a képek festésénél, így George Washington volt az első csöcsportém alanya."

„Mivel kronológia alapján haladtam a képek festésénél, így George Washington volt az első tagja a csöcsporték sorozatnak.”

Barack Obama "Obama fülei olyan rohadt nagyok! Azért raktam a fülére a melleket, hogy kiemeljem a legkarakteresebb védjegyét."

” Barack Obama fülei olyan rohadt nagyok! Azért raktam a fülére a melleket, hogy kiemeljem a legkarakteresebb védjegyét.”

Minden Bill Clinton karikatúrán az orrát hangsúlyozzák ki, így adta magát a dolog, hogy én is hova tegyem a cicit."

„Minden Bill Clinton karikatúrán, az egykori elnök orrát hangsúlyozzák ki, így adta magát a dolog, hogy én is oda tegyem a cicit.”

abraham lincoln

Abraham Lincoln

John Adams

John Adams

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top