+ Képzőművészet

A náci műkincsrablás legújabb fejleményei

A Degas-nak és Rodin-nek tulajdonított szobrok Hitler kedvelt műgyűjtőjének hagyatékából kerültek elő.

Újabb műkincseket, köztük egy Edgar Degas-nak és egy Auguste Rodinnek tulajdonított szobrot találtak a néhai Cornelius Gurlitt müncheni lakásában – közölte csütörtökön a feltételezhetően a náci diktatúra idején zsidóktól rabolt alkotásokat is tartalmazó Gurlitt-gyűjtemény sorsának rendezésével megbízott munkacsoport. Az egyelőre nem ismert, hogy miért kerülte el a hatóságok figyelmét a két szobor és a festmény, amikor lefoglalták és elszállították a gyűjteményt.

A Gurlitt-gyűjtemény

léte véletlenül vált ismertté 2012-ben, amikor egy adócsalás miatt indított eljárásban házkutatást tartottak Cornelius Gurlittnál, és nagyjából 1400 képre, köztük Pablo Picassótól és Marc Chagalltól származó művekre bukkantak a lakásában. Cornelius Gurlitt valamennyi alkotást az apjától, Hildebrandt Gurlittól örökölte, akit Adolf Hitler kedvelt műgyűjtőjeként tartottak számon.

náci

Halála előtt megállapodást kötött a német állammal és Bajorországgal, hozzájárult, hogy a szakértői munkacsoport megvizsgálja az apjától származó művek tulajdonosi hátterét, és vállalta, hogy visszaadja a jogos tulajdonosoknak vagy azok örököseinek az összes alkotást, amelyről megállapítják, hogy a nácik rablással, erőszakkal, zsarolással szerezték meg az eredeti tulajdonostól. Az eddigi vizsgálatok alapján nagyjából 500 kép tartozhat ebbe a kategóriába.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top