+ művészet & politika

Demszky Gábor ezt a beszédet mondta el ma a Szabadság téren

demszky

Az írásmű címe: Ha…

Demszky Gábor: Ha …

A 25 éve lerombolt berlini fal nemcsak az elnyomatás emlékműve volt, hanem a hatalom gyávaságáé is. A hatalom annyira félt saját polgárai szabadságvágyától, hogy 1961 egy forró nyári éjszakáján a sötétség leple alatt emelte a város közepén. Ez a szobor itt ugyancsak a gyávaság emlékműve. Egy kormány gyávaságáé, amely nem mer szembenézni az itt 100 napja tüntető bátor emberekkel. Egy kormányé, amely fél szembenézni a magyar történelemmel. Persze ha szembenézne, azt is tudná, hogy az éj leple alatt emelt építményeknek idővel mindig ugyanaz lesz a sorsuk.

Ha én most polgármester lennék, kijönnék ide a térre.

Ha én kerületi polgármester lennék, itt mondanám el a következő beszédemet. Előtte elgondolkodnék, hogy hová vezetett az aláírásom azon a bizonyos emlékműállítást engedélyező határozaton. Elgondolkodnék és felülvizsgálnám a korábbi álláspontomat.

Nem venném el a történészek kenyerét, de felidézném Istóczyt és az általa alapított antiszemita pártot, a numerus clausust, a 40-es évek antiszemita törvényeit, az újvidéki vérengzést és Kamenyeck-Podolszkijt. És rámutatnék, hogyan ágyazott meg az évtizedeken át folytatott kormányzati antiszemita propaganda a deportálásoknak. Felidézném, hogy az „Endlösung” előtt mi minden történt. Abban a meggyőződésben tenném ezt, hogy nekünk, magyaroknak mernünk kell szembenézni a soában játszott szerepünkkel. Mert nekünk kell megpróbálnunk jóvátenni a túlélőkkel szemben mindent, ami még lehetséges. Ehhez csak empátia kell és a beismerés képessége. Ha én polgármester lennék, a testületemhez fordulnék, és kimondanám, hogy vessünk véget az önbecsapásnak, amiért tudom, hogy a karrieremmel fizetnék.

Ha én szoborba öntött Gábriel arkangyal lennék, azonnal rabruhát öltenék, és sárga csillagot tűznék fel. Vagy munkaszolgálatossá változnék, és ezzel csodát tennék. Aki rám tekintene, a deportálások áldozatait gyászolná.

Ha én német sas volnék, hazarepülnék, és Angela Merkel ablakán kopogtatnék. Rávenném, hogy biztassuk a magyar politikai osztályt: szálljon magába a magyarság, és kezdődjön el ott is az, amit mi németek a hatvanas évektől végigvittünk, a Vergangenheitsbewaeltigung, a múlt bevallása. Nézzenek ők is szembe a múltjukkal. Talán nem ártana néhány halk és udvarias német szó.

Ha én jobboldali konzervatív politikus lennék, olyan embereknek emelnék szobrot, mint Slachta Margit, a bátor apáca, aki elsőnek emelte fel a szavát, amikor a magyar állam – bőven a németek bevonulása előtt – zsidó polgárait Ukrajnába toloncolta a biztos halálba. Vagy a jobboldali Bajcsy-Zsilinszky Endre szobránál hajtanék fejet, aki 1942-ben tetemre hívta az Újvidéken zsidókat és szerbeket legyilkoló magyar honvédséget, akik ott nem Gábriel arkangyal, hanem a Gonosz megtestesüléseként viselkedtek. Ezt tenném, mert ez a szobor itt az ő emléküket is sérti.

Ha én főpolgármester lennék, azt követelném, hogy ez a büszke és múltját jól ismerő város kapja vissza az autonómiáját. Hadd döntsön Budapest közönsége arról, hogy miről és milyen módon kíván megemlékezni. Ne erőltesse ránk a kormány azt, ami sérti az áldozatok emlékét. A múlt bevallásával önmagunknak is, gyermekeinknek is adósok vagyunk még.

Ha én rendőr lennék, megkérdezném a sok civilt itt a Szabadság téren, hogy miért nem családi körben töltik az estéiket. Talán fraternalizálnék is velük, otthon sok mindent elmesélnék, belépnék a rendőr szakszervezetbe, és pokolba kívánnám azokat, akik ide vezényeltek.

Kedves barátaim!

Budapest volt főpolgármestereként gyakran szólaltam fel a budapestiek nevében különböző hibás kormányzati intézkedéseket vitatva. Ma azért jöttem el, hogy elmondjam: szolidáris vagyok mindazokkal, akik immár 102. alkalommal tiltakoznak a kőbe vésett otromba és giccses hazugság ellen, ami sebeket tép fel: rendszerhibaként és tévedésként kezelve el kell bontani és a városszéli szoborparkba küldeni. Mert „ez a szobor jelképez mindent, ami Magyarországon az elmúlt években aljas volt, dagályos, kapzsi, hazugan sovén, lelkendezően és fenyegetően öntelt”. Ezt a jobboldali Márai Sándor írta a naplójába, amikor másfél évvel a felállítása után, 1944. október 6-án felrobbantották Gömbös Gyula szobrát. Nincs is mit hozzátenni ehhez.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

13 hozzászólás

13 Comments

  1. Egy polgár szerint:

    T. Demszky Gábor! Olvasva beszédét, egyre jobban örülök, hogy a felsoroltak közül egyik sem Ön, de főleg annak örülök, hogy már nem főpolgármester. Az már eszébe sem jutott, hogy azért éjszaka fejeződtek be a munkálatok, mert nappal hőségriadó volt. Az emlékművel nincs semmi gond, a tiltakozóknak sem lenne gondja vele, ha nem a FIDESZ lenne kormányon. Nem kell keresni az okokat, miért volt oly nagy a választási vereségük, többek között ez is, hogy fröcsköl a vesztesekből a gyűlölet. Szánalmasak.

  2. egy másik polgár szerint:

    Ja, hőségriadó 😀
    Érdekes, a Lágymányosi hídon azért tudtak dolgozni a munkások az 1-es villamos pályáján, délben is.
    Nincs semmi gond, ha nem értesz egyet valamivel, de legalább ne égesd magad azzal, hogy visszaböfögöd, amit a kedvenc szolgalelkű újságodban olvastál vagy rádiódban hallottál.

  3. Egy harmadik polgár szerint:

    1. Hány milliárdos adóssággal is hagyta utódjára a fővárost, ez az ember? 2. Létezik még a pártja? Ja, hogy szétrohadt az egész társaság? 3. Hagyjuk már a „szabadság” állandó emlegetését és kijátszását a törvényes és sikeres hatalom ellen. Főleg lúzerek és erkölcsi-politikai bukottak részéről. Ezt a patront már rég ellőtték, többek közt 2008-ban, a szemkilövetők. Imádom a kettős mércézést és kettős beszédet. Mintha egy qrva akarna szentet játszani, kiüresedett szólamokkal. Példát kellett volna mutatni – ebben is. 4. Mintha emberellenes, kapzsi és zsidók által dominált kapitalizmus, valamint a dicső terrorista tanácsköztársaság nem is létezett volna. Elképesztő hamisítás, megint sajátos történelemszemlélet és kettős mérce! Minden történelmi eseménynek van oka és előzménye – de nem Demszky fejében. Ő szelektív és sztereotip, mint az antiszemitái. A többi hülyeségére már nincs idő és mód egyenként rámutatni, vitatható minden szava. És kérem, ne tessék az emigrációt választó, a hazáját, anyanyelvét mindvégig valóban szerető Máriaira hivatkozni annak, aki anyacsavarja volt a rendszerváltás elszabotálásának, a szabadgondolkodás lejáratásának és szétzüllesztésének!

  4. bölöni gergő szerint:

    Jó nagy rendetlenség van a fejekben!
    – Tehát, ha azt feltételezzük, hogy DG tényleg ártott a városnak, akkor már nem is beszélhet? (Ha egy bolti tolvaj leplezne le egy gyilkost, akkor az utóbbit már el sem lehet ítélni?)
    – Miért ne játszhatna szentet egy kurva? Sőt, miért ne lehetne azzá? Ha a liberális (térdrecsuhások) fiataloknak megengedtetik, hogy köpönyegfordítva ókonzervatívvá legyenek, akkor az elvei mellett rossz időben kitartó személy mennyivel kurvább?
    – „vitatható minden szava”? Szerencsére igen! nem próféta, nem orákulum, nem felkent vezér. Nagy a baj ott, ahol már a szavak sem vitathatók! (ütemes taps)
    – „Az emlékművel nincs semmi gond, a tiltakozóknak sem lenne gondja vele, ha nem a FIDESZ lenne kormányon.” – CSAK EGY KICSIT TESSENEK MÁR UTÁNAOLVASNI, HOGY MI A TILTAKOZÓK GONDJA! (aki le tudja írni az előbb idézett mondatot, az gyaníthatóan olvasni is tud(hat)na. Érdemes ám megpróbálni kitörni a szűklátókörűségből! Sokkal színesebb a világ – szebb is és csúnyább is – mint amit Önök látni vélnek!
    – A hőségriadó külön is cukiság.

  5. objektívellenállás szerint:

    Az éjszakai állítás legyen csak jelképértékű. Okádok az orbán rendszertől, de ez a műveletet mindenképpen éjszaka kellett véghezvinni. Találkoztam a konvojjal akkor éjszaka, ha ezt a két szoboralakot nappal hozzák a városba, akkor több belvárosi útvonal órákra behalt volna. Logisztikailag így volt helyes, DE csak logisztikailag. Remélem, elszállítva is ilyen zökkenőmentesen lesz, lehet, hogy akkor népünnepély keretén belül nappal is lehet majd.

    ui: Mária Magdaléna, csak úgy mellékesen. Remélem tudja kinek szól.

  6. Szilveszter szerint:

    Igazi humanista kozmopolita…Ritka az ilyen politikus. Ő volt az egyike a Szetásoknak Iványi és Solt Ottília mellett, ők építették ki a hajléktalanellátórendszert is, ő volt aki szólt a BKV-nak, hogy ne szállitsák le a hajléktalanokat a járművekről, hogy esetleg munkát találjanak

  7. zso szerint:

    Pont ez a hányadék véleménye számít? Szétrabolta Budapestet szadesztársai meg az egész országot börtönbe lenne a helye

    • bölöni gergő szerint:

      Ha börtönbe lenne a helye, nyilván már odajuttatták volna,
      de nagy tisztelettel kérdem: mi köze van ennek az emlékműhöz?
      Áldott csend telepedne az országra, ha csak a teljesen feddhetetleneknek lehetne véleménye!

  8. Jusztina szerint:

    Akárki volt/van/lesz Demszky Gábor, élmény volt olvasni (is) a beszédét! Akit felhergelt, csak hergelődjön, amíg meg nem érti a gondolatok igazát, talán majd egyszer…

  9. AntiMao szerint:

    „Sehonnai bitang ember”
    -kit fekete öltönyös, fekete esernyős emberek védtek.
    Tojások csattantak akkor is,most is.

  10. pzsuzsi szerint:

    Ennek a szobornak a felallitasa aljas dolog volt az orban kormanytol.
    ezt az aljassagot jova kell tennie, es eltuntetni a szobrot.

  11. KÖCSÖG TARLOS szerint:

    TUDJUK A SENKIHÁZI TARLOS JOBB? NADE MIRE, MAX a GANÉra….

  12. Urbán-Szabó Béla szerint:

    Mondom néktek, a hozzászólásokból, mint párbeszédekből, írni lehetne egy tragikomédiát. És aztán a többi néma csend.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top