+ Ajánló

A bükki füvesember most megosztja titkait

bükki füvesember

Bükkszentkeresztnek egyedülálló, szubalpesi a klímája, a bükki füvesember szerint ennek is köszönhető az itt termő gyógynövények különleges a hatása.

Gyógyteakóstolás, gyógynövény-bemutató és egyéni tanácsadás is várja azokat, akik szombaton és vasárnap ellátogatnak a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokra.

A gyógynövénynapok megálmodója a közismert „bükki füvesember”, Szabó György, aki a régi családi hagyományt követve készíti gyógyteáit, és aki a kétnapos ünnepen a növényekkel való gyógyítás tudományát, a gyógynövények titkait osztja meg a látogatókkal. (Itt kapható Gyuri bácsi könyve kedvezményesen)

A szervezők idén is szakmai előadásokkal, tanácsadókkal várják a bükki községbe látogatókat, az egészséges életmódról, testi-lelki harmóniáról beszélő előadók között lesz Eőry Ajándok természetgyógyász és László-Bencsik Ábel, a Gyógynövénykutató Intézet kutatója is.

A szakmai programokat egyebek mellett gyógyteakóstolás, egyéni tanácsadás színesíti, de tartanak szűrővizsgálatokat is. Az érdeklődőket gyógynövény-felismerés és gyógynövény-bemutató is várja, mód nyílik a füvesember gyógynövénykertjének megtekintésére és a bükki táj felfedezésére is. Ugyanakkor kézművesek, népi iparművészek is bemutatkoznak, a Bükkszentkeresztre látogatókat tájjellegű és gyógynövénnyel készült ételek, valamint a falu lakóinak házi finomságai is várják.

Bükkszentkeresztnek egyedülálló, szubalpesi a klímája, 26 nappal több a napsütéses napok száma, mint az országos átlag, talán ennek is köszönhető, hogy az itt termő gyógynövényeknek „különleges” a hatása.

A gyógynövények története egyidős az emberiség történetével. A gyógynövények felhasználásához szükséges tudás birtokosai a füvesemberek, táltosok voltak, akik ismerték a természet titkait, és gyógyították a környezetükben élőket. Az ő tapasztalatuk öröklődött nemzedékről nemzedékre, egészen napjainkig.

A bükki füvesember egy korábbi rendezvényen azt hangsúlyozta, hogy a modern orvostudomány egyre inkább a népgyógyászat felé fordul. Mint mondta, kutatások bizonyítják, hogy a gyógynövények és a gyógyszerek együttes hatása 30-40 százalékkal meggyorsítja a gyógyulás folyamatát. A gyógynövények használata a megelőzés szempontjából is fontos.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. milifabian szerint:

    A népi gyógyászat évezredek óta az emberiség rendelkezésére áll, ennek ellenére az emberek a modern orvostudomány térhódítása előtt korán haltak, gondoljunk csak a csecsemőhalandósági adatokra.
    A gyógynövények ugyanúgy sejtszinten hatnak a szervezetre, mint a gyógyszerek, ráadásul a gyógynövények hatóanyag-mennyisége nem meghatározott. „Ebből egy csészével, abból egy csészével” A modern orvostudomány már ott tart, hogy egyes gének működését tudja befolyásolni.
    Olyan nincs, hogy egy anyagnak csak pozitív hatásai vannak. Az sem helytálló, hogy ami természetes, az csak jó lehet. Gondoljunk a növényi toxinokra, a gombamérgekre.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top