+ Zene

Öt indok, ami miatt a Ramones megkerülhetetlen

ramones

A Ramones tagjait egy zeneiskolából páros lábbal rúgták volna ki, ők azonban háromakkordos dalaikkal beírták magukat az egyetemes rocktörténelembe.

A Ramones tagjait egy zeneiskolából páros lábbal rúgták volna ki, ők azonban háromakkordos dalaikkal beírták magukat az egyetemes rocktörténelembe. Öt plusz egy, azaz összesen hat indok, hogy miért a világ egyik legfontosabb zenekara a Ramones.

1. A dalaik és a feldolgozások

A Ramones nem gondolkodta túl a dalait, amelyeknek játékideje átlagosan 2 perc körül volt, amelynek nagyobb a jelentősége, mint elsőre tűnik. Míg a konvenciókra elvileg tojó brit Sex Pistols rendszerint tartotta a sztenderdnek számító 3 percet, addig a Ramones inkább a sebességre szavazott. Dalaik tele voltak megjegyezhető momentumokkal, elég a védjegyszerű csordavokálokra gondolni, ami többek között a street-punknak is megágyazott. A zenekar sohasem tagadta meg zenei gyökereit: dalaikon végig érezi lehet a hatvanas évek hatását, a Beach Boys-típusú popstruktúrák, refrének újrahasznosítását. Erről tanúskodnak a Ramones feldolgozásai is: repertoáron tartották a manapság reneszánszát élő Trashmen-féle Surfin’ Birdöt, a Do You Wanna Dance-t, vagy a Doors első lemezéről átvett Take It As It Comes című dalt is. A kilencvenes években egy egész lemezt szenteltek feldolgozásaiknak, utolsó lemezükön pedig még Tom Waitstől is feldolgoztak egy dalt, amelynek Ramones-változata különös új dimenziót ad hozzá az eredeti szerzeményhez.

2. A hatásuk

Rendszerint elmondják a Ramonesról, hogy kereskedelmileg kevéssé volt sikeres zenekar. Ha az eladásokat nézzük, ebben van igazság: hazájukban kifejezetten gyengén szerepeltek a lemezlistákon, Európában is csak valamivel teljesítettek jobban. De a remek koncertjeiről híres Ramones amúgy sem egy polírozott stúdiózenekar volt, népszerűségüket nagyobb részben a folyamatos turnézásnak köszönhették. Hatásuk pedig megkérdőjelezhetetlen: elég csak a megszámlálhatatlan Ramones-feldolgozásbandára gondolni; vagy azokra a zenekarokra, akik egy az egyben ugyanazt csinálják, mint ők; vagy arra, hogy a Motörhead még működésük alatt szentelt a Ramonesnak egy dalt; vagy hogy a Green Day tagjai még a gyerekeik nevében is kifejezték rajongásukat.

3. Az imidzsük

A zenekart több mint 20 éves fennállása alatt semmilyen divathullám nem tudta eltéríteni a a fekete bőrkabát, csőgatya, edzőcipő és napszemüveg viseletétől – mint négy elképesztően laza és flegma rajzfilmfigura. És ez nem véletlen: a Ramones öltözködése legalább annyira ikonikus, mint a zenekar hangzása. Alighanem ez az oka, hogy a Ramones lemezborítóin néhány kivételtől eltekintve mindig szerepel a zenekar valamilyen formában. A térdig leengedett gitár szintén nagyon fontos része az együttes megjelenésének és túlzás nélkül ebben is stílusteremtő volt a Ramones.

4. A tagok

A Ramones a kezdetektől fogva egy rendkívül egységes zenekarként tűnik fel: ez az öltözködés mellett megnyilvánul a névválasztásban is. A Ramon (még a később hozzábiggyesztett ’e’ betű nélkül) az ifjú Paul McCartney álneve volt és Dee Dee, a zenekar basszusgitárosának ötlete után a Ramones összes valamikori tagja felveszi a Ramone nevet. A zenekar amúgy politikailag kevésbé volt egy hullámhosszon, a legenda szerint a The KKK Took My Baby Away című dal is a Johnny és Joey közötti konfliktusnak állít emléket. Nevezetesen annak az esetnek, amikor előbbi lenyúlta utóbbinak a csaját, ami után többé már végképp nem uralkodott a zenekarban béke és egyetértés.

5. A logó

A Ramones legnagyobb bevételét a pólóeladások jelentették, aminek nagyon egyszerű volt az oka: bitang jó volt a logójuk. Ennek megalkotója a mexikói születésű Arturo Vega volt, a zenekar közeli barátja, aki tavaly hunyt el. Pólójuk egy mostani fiatal ruhatárának is kötelező kelléke, az igazi rajongóknak pedig kedvelt játéka, hogy azzal cseszteti a random utcai pólóviselőt, hogy nem ismeri igazán a Ramones munkásságát. A rajongók amúgy a klasszikus logót a legkülönbözőbb módokon hasznosítják újra – legutóbb például egy esküvői meghívót láttam Ramones-osra dizájnolva, le a kalappal!

Ramones

+ 1 / A magyar kapcsolat

A pár napja elhunyt Tommy Ramone (Erdélyi Tamás) Budapesten született, majd szüleivel együtt az Egyesült Államokba költözött. Tommy csupán pár évig volt a Ramones dobosa és eredetileg csak a zenekar menedzsere lett volna. Amúgy társszerzője az emblematikus Blitzkrieg Bop című Ramones-slágernek. Ő volt a Ramones utolsó életben levő alapítótagja és jelenleg ő az egyetlen magyar, akit beiktattak a rock and roll halhatatlanjai közé.

https://www.youtube.com/watch?v=2fmoLM1kMx0
A Ramones utolsó koncertje 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top