+ Képzőművészet

Banksy-ért küzd Cheltenham

banksy

Tényleg maga Banksy nyilvánított véleményt műve eltávolításáról a Twitteren?

Ha értéket akarnánk teremteni egy teljesen érdektelen épületnek, pláne valahol Nagy-Britanniában, járjunk dervistáncot Banksy-ért. A többé-kevésbé anonimitásban működő street art művésznek köszönhetően Cheltenham városa időt és energiát nem kímélő erőfeszítésekkel próbálkozik megvásárolni egy házat a GCHQ (a brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata) fánk formájú épületétől nem messze.

A „Spy Booth” áprilisban tűnt fel

a cheltenhami Fairview utcán egy telefonfülke körül, kémeket ábrázol, akik bárkit lehallgatnak aki a fülkébe lép. A képet állítólag Edward Snowden tavalyi ügye ihlette. (Az informatikus szétkürtölte a világon az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség titkos lehallgatásait, nem kis botrányt okozva a hírszerzésnek.) Június elején Banksy megerősítette, hogy a stílusát hozó alkotás tényleg az övé.

Felállványozták, hogy eltávolítsák,

és eladják jó pénzért, de a város lakossága ezt nem hagyta ennyiben. Angela DeSouza, a Women’s Business Club egyik tagja nagyon szívén viseli az ügyet, szeretne egymillió fontot gyűjteni, hogy a város megvásárolhassa, és Banksy műve ne menjen sehova. Egyelőre 115 ezer fontnál tartanak, de a számlaszám még három hétig fogad adományokat. Még arról is szó volt, hogy Sajid Javid kulturális miniszter csütörtökön meglátogatja a helyszínt, hogy kifejezze támogatását. Angela szeretne múzeumot létrehozni az épületben, ahol a kémkedés történetét ismerhetnék meg a látogatók.

Akadt volna vevő bőven,

a tulajdonos már kapcsolatba lépett Sky Grimes műgyűjtővel egy héttel az előtt, hogy Banksy nyilatkozott az eredetéről. Július 4-től egy kiállításon szerették volna bemutatni Londonban, de eltávolítása törvénysértő volna, mivel az épület egyébként is oltalom alatt áll, nem lehet hozzányúlni engedély nélkül. Az idő így Angela DeSouzáéknak dolgozik.

A képet fedő farostlemez

szintén vászon már, találgatták, hogy vajon Beastie festette-e a graffitiket, amelyek követelik, hogy ne lopja senki az alkotásaikat. Végül kiderült, hogy helyi művészek, Dice67 és Decay állnak mögötte.

Nagy port kavart,

július 8-án, hogy állítólag maga Banksy nyilvánított véleményt műve eltávolításáról a Twitteren. A @CheltersBanksy néven megszólaló felhasználó elmondta, hogy a kép az életünkben állandóan jelenlevő lehallgatást mutatja be, és hogy a kémkedés múzeumát kialakítani éppen itt elég távol áll az alkotás üzenetétől. Jo Brooks, Banksy szóvivője szerint viszont kamu az egész. A felhasználói fiókot azóta törölték.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top