+ Ajánló

Nyitott szívek, vájtszemek a nézőtéren – Thealter

thealter 2014

24. alkalommal jelentkezik a THEALTER, Magyarország egyetlen, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye. A fesztivál július 18-26. között várja Szegeden a nyitott szívű, vájtszemű színházkedvelőket.

  • thealter 2014
  • thealter 2014
  • thealter 2014
  • thealter 2014
  • thealter 2014
  • thealter 2014
  • thealter 2014
  • thealter 2014
  • thealter 2014
  • thealter 2014
  • thealter 2014
  • thealter 2014

24. alkalommal jelentkezik a THEALTER, Magyarország egyetlen, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye. A fesztivál július 18-26. között várja Szegeden a nyitott szívű, vájtszemű színházkedvelőket.

Az 2012. évben bevezetett „A fesztivál díszvendége” kitüntetést és rangot a szervezők döntése alapján idén Urbán András rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója nyerte el. A Jászai Mari- és Párhuzamos Kultúráért-díjjal kitüntetett alkotó két előadását láthatják a nézők. A Rózsák című Tolnai Ottó-adaptációt saját társulatával, a KDSZ művészeivel állította színpadra, az Újvidéki Színház pedig a Végel László regénye nyomán készült, többszörösen díjnyertes Neoplanta című előadással szerepel a fesztivál programjában.

Friss húsok a rivaldában

A találkozó hagyományaihoz híven idén is képviselteti magát Szegeden a független utánpótlás. A fesztivál programjának újra kiemelt része lesz a műhelymunka. A színházi képzésben résztvevő fiatalok részére meghirdetett THEALTER Tea for Two tréningkurzusok vezetésére a fesztivál díszvendége, Urbán András, valamint Horváth Csaba és Gemza Péter koreográfusok vállalkoztak. A workshop címe: Hallasd a hangod! – Antigone Realoded, a kurzusok résztvevőiközösen dolgozva fogalmazzák újra, igazítják magukra a klasszikus dráma problematikáját, a munkafolyamatot fiatal színházi újságírók dokumentálják. Az izgalmasnak ígérkező tréningbemutatókat a fesztivál nyitó, illetve záró napján láthatja a közönség.

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium csapata szintén az Antigoné problematikára reflektál a Gyűlölni nem… címmel készülő utcaszínházi produkcióval, és látható lesz a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakközépiskola diákjaiból alakult Rokka formáció Kirakat című, verbatim színházi módszerrel készült előadása is. A fesztivál zárónapján visszatér Szegedre a fiatal, de igen sikeres k2 Színház, a Mielőtt az éj leszáll! című Brecht-adaptációval.

Alternatív doyenek

A hazai független színházi előadások közül látható lesz a Forte Társulat – Szkéné Színház Horváth Csaba rendezésében készült Irtás című előadása. A fesztiválon két alkalommal mutatják be Pintér Béla és Társulata Titkaink című produkcióját.

A fizikai, illetve táncszínházi vonalat erősíti Fehér Ferenc Morgan and Freemancímű friss bemutatója, amelyelnyerte a Veszprémi Táncfesztivál Összművészeti díját,illetve Dányi Viktória – Molnár Csaba – Vadas Zsófia Tamara táncos-koreográfusok produkciója, a Nyúzzatok meg!. Az előadás elnyerte a 2013-as év legkiemelkedőbb hazai kortárs táncelőadásainak járó Lábán Rudolf-díjat, emellett a nagy múltú európai kortárstánc hálózat, az Aerowaves szakmai zsűrije tavasszal több száz jelentkező közül beválogatta az évad legjobb, fiatal alkotók által készített kortárstánc produkcióit felvonultató Aerowaves Spring Forward fesztiválra.

Az Ágens Társulat Kurtizánképző című, interaktív színházi terápiája, valamint a Cirko-Gejzír Mozi-Manna Produkció: Kettős behatolás című felnőtteknek szóló produkciója a Rongy Kocsmában lesz látható.

Ősbemutatók csokra

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház Beckett Első szerelem című novellája alapján készített előadását Gemza Péter, az Orlai Produkciós Iroda friss bemutatóját, a Gerlóczy Márton regényéből készült A csemegepultos naplóját Göttinger Pál rendezte. Mindkét előadás ősbemutatóként került magyar színpadra.

Szegedi produkciókban sem lesz hiány: az Art Nuans Merülés című bábetűdje, valamint a Barboncás Társulat Halálian jó története a Régi Zsinagóga udvarán lesz látható. A Régi Zsinagóga épülete elől indulnak aHomo Ludens Project és a MASZK Egyesület együttműködésében készült egyszemélyes színházi autói, a Car-Men előadásokkal. A Metanoia Artopédia Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára című alkotása két alkalommal lesz látható a Grand Caféban.

Nemzetközivé lesz a szegedi színházi világ

A magyar produkciók nemzetközi kontextusát a főprogram negyedik pillére adja. A THEALTER karakterét megőrizve továbbra is a Déli Vonal szellemében, elsősorban Kelet- és Dél-Európa izgalmas színházai közül válogattak, és a hagyományoknak megfelelően vendégül látnak határon túli magyar alkotókat is. Visszatér Szegedre a szlovén Via Negativa a Mandićgép című, különleges produkcióval, melyben az elismert kőszínházi színész, Marko Mandić 15 év 37 klasszikus és kortárs drámai szerepeinek alakjait gyűjti egybe és értelmezi újra. Hosszú idő után újra látható lesz Szegeden egy közös előadással az izraeli Clipa Theater és a cseh Teatro Novogo Fronta. A Fegyvertelen erőkkel című előadáshoz kétnapos, nyitott workshop is társul, melyet tréningbemutató zár.

Az izraeli Niv Sheinfeld-Oren Laor duó Kétszobás lakás című produkciója, amelyet az Izraeli Tánckritikusok Szövetsége a 2013-as év előadásának választott, a mozgás, a tánc, a gesztusok minimalista nyelvén beszél a határokról, amelyek a mindennapi életben körülvesznek és meghatároznak minket.

Először jár Szegeden a Boca Loca Lab. A csehországi csapat az egyik úttörője a zenés színházi forma megújításának a cseh színpadon, a THEALTER-re a Tika Tika Politika című hangszínházi produkciójukat hozzák el.

Először szerepel a fesztiválon a kolozsvári Váróterem Projekt is. A 2009-ben, Kolozsváron végzett színészhallgatók kezdeményezéseként alakult társulat a város első független színházi közössége, Szegeden az Advertego című, izgalmas színházi nyelven megszólaló előadást mutatják be.A fesztivál programjában helyet kapott az Aradi Kamaraszínház, a MASZK Egyesület és a Bakelit Multi Art Center új bemutatója is, melyet sex, drugs, gods & rock ‘n’ roll címmel Tapasztó Ernő rendezésében ősbemutatóként, a fesztivál első napján láthatnak a nézők.

Utcaszínház, börtönszínpad

A tervek szerint színes, ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány idén sem, az egész estés színházi előadások mellett zenei és irodalmi programot is kínálnak majd, az Élőkép Színház pedig Szeged utcáin szórakoztatja a nagyérdeműt a Pirosruhásokkal.

A szakmai programok részeként Jászay Tamás vezetésével naponta összeül a kritikus szekció is. Idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes lapja, lesz THEALTER Rádió, naponta frissülő THEALTER-blog, és mozgóképes tudósításokat is terveznek: idén is folytatódik a THEALTER Híradó sorozata.

A fesztivál hagyományainak megfelelően vendégszerepel ajándékprogrammal, Méhes Csaba pantomimművész A pisztráng – pácban, körettel cím pech-showjával a szegedi Csillag Börtön Dankó Pista fesztiválján.

A THEALTER plakátját idén is Baráth Ferenc grafikusművész tervezte. A programsorozat fő helyszíne ebben az évben a Régi Zsinagóga, a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza és a Rongy Kocsma lesz, de a város számos pontján találkozhatnak a fesztivál programjaival a szegediek és a Dél-Alföld központjába látogatók.

A július 18-án induló rendezvénysorozat fő támogatója Szeged MJV Önkormányzata.

A szervezők fontosnak tartják, hogy a 2014-es THEALTER – hagyományainak megfelelően – idén is a szakma, a kultúrpolitika, de legfőképp az utca embere, azaz a közönség számára értéktartó és értékteremtő, a független színházi terület életképes és megújulni tudó arcát felmutató programsorozat legyen.

A 24. THEALTER részletes programja a következő oldalon…

Oldalak: 1 2 3

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top