+ Fotó

A Budapest Film Zrt. kitiltotta a Budapest Pride kiállítását + Helyreigazítási kérelem

Pár órával a megnyitó előtt, amikor már az egész anyag elrendezésre került, a Toldi mozi úgy döntött nem ad helyet a Berlin-Yogyakarta: A szexuális kisebbségek ellen elkövetett hitleri terrortól napjaink emberjogi helyzetéig című Budapest Pride-os plakátkiállításnak. (Librarius-hír)

2014.07.03.-án az utolsó pillanatban érkezett tájékoztatást arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló Budapest Film Zrt. által üzemeltetett Toldi mozi nem ad helyet a Berlin-Yogyakarta: A szexuális kisebbségek ellen elkövetett hitleri terrortól napjaink emberjogi helyzetéig c. plakátkiállításnak. A számos országot megjárt panelsorozat a hitleri rezsim LMBTQ emberekkel szemben elkövetett bűntetteit dolgozza fel a 19. Budapest Pride Fesztivál keretein belül.

A végül másik helyszínen megtekinthető kiállítást Greg Czarnecki, az OSF Emberi Jogi Programjának LMBTI jogokért felelős munkatársa mellett az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Nils Muižnieks nyitotta meg. Az utolsó pillanatos tiltás okai nem tisztázottak.

Pár órával a kiállítás megnyitója előtt, amikor már az egész kiállítási anyag elrendezésre került, a mozit üzemeltető Budapest Film Zrt. úgy döntött: nem ad helyet ennek a fontos emberjogi rendezvénynek. A Budapest Pride-nak egyelőre nincsenek bizonyítékai arra vonatkozólag, hogy milyen mértékben állnak diszkriminatív és homofób indítékok a döntés mögött, de a következő eseményekre és tényekre mindenképpen fel akarják hívni a figyelmet:

Egy nappal a kiállításmegnyitó előtt, július 2-án szerdán a Toldi mozi előtt tartott sajtótájékoztatót a Jobbik. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője szégyenteljesnek nevezte, hogy az állam vagy az önkormányzat kiadja ingatlanjait „ilyen aberrált rendezvényekre”. Azt is kifejtette, hogy amint módjuk lesz rá, nem fogják engedélyezni a rendezvénysorozatot.

Másnap, július 3-án délelőtt a Budapest Film Zrt. felügyelő bizottsági ülést tartott. A három főből álló Felügyelő Bizottság egyik tagja Hartaházi Miklós, a Jobbik XVIII. kerületi alapszervezetének elnöke is.

Július 3-án délután, pár órával a kiállítás megnyitója előtt, amikor már az összes panel a helyére került, a Budapest Film Zrt. üzent a Budapest Pride szervezőinek: nem adnak teret a rendezvénynek. Végül a kiállításmegnyitót más helyszínen, az OSA Archívumban a meghirdetett időpontban megtartották.

A Budapest Pride szervezői csapata elutasította a kulturális intézményeket függésben tartó önkényuralmi módszereket, a kirekesztő és gyűlöletkeltő politizálás minden formáját:

Továbbra is kiállunk az LMBTQ emberek és más kisebbségi csoportok jog-és esélyegyenlősége mellett és hiszünk abban, hogy a kultúra eszközeivel a társadalmat tájékozottabbá, nyitottabbá és elfogadóbbá lehet tenni. Azért dolgozunk, hogy az elnyomott csoportok melletti szolidaritás aktív elköteleződés legyen, hogy felelősséget vállaljunk önmagunkért és másokért, a múltunkért, a jelenünkért és a jövőnkért is.

Tisztelt Szerkesztőség, Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Alulírott Budapest Film Zrt., mint a Toldi Mozi üzemeltetője azzal kapcsolatban fordulunk Önökhöz, hogy a www.librarius.hu-n (sajtótermék) 2014. július 6. napján ”A Budapest Film Zrt. kitiltotta a Budapest Pride kiállítását” címmel megjelent cikk a valóságnak nem megfelelő, megalapozatlan, félrevezető és a Budapest Film Zrt. jóhírnevének megsértésére alkalmas kijelentéseket tartalmaz.

Önök cikkükben többek között a következőket állítják:

„A Budapest Film kitiltotta a Toldi Moziból a Budapest Pride kiállítását”

A fenti állítás nem fedi, illetve hamis színben tünteti fel a valóságot, ugyanis a cikkben említett kiállításra vonatkozóan a kiállítás szervezője, a Szivárvány Misszió Alapítvány egyáltalán nem kereste meg a Budapest Film Zrt. döntésre jogosult képviselőjét a kiállítás Toldi moziban történő lebonyolítására vonatkozóan. A kiállítás szervezőjével a Budapest Film Zrt. semmilyen megállapodást nem kötött a kiállítás megrendezésére vonatkozóan. A Budapest Film Zrt. tehát nem „kitiltotta” a kiállítást, hiszen eleve nem is állapodtak meg abban, hogy a kiállításnak a Toldi Mozi adjon helyt. Július 4-én, amikor a Szivárvány Misszió Alapítvány mindenféle megállapodás nélkül megkezdte a kiállítás installálását, a Budapest Film Zrt. a fent említett okokat azonnal közölte az Alapítvány képviselőivel. Az Alapítvány vezetőjét szintén ezen a napon a Budapest Film Zrt. tájékoztatta minderről, hangsúlyozva azt is, hogy nem a kiállítás tartalma, hanem a megállapodás hiánya vezetett oda, hogy a kiállításra nem a Toldi moziban került sor.

Valótlan, illetőleg a szövegkörnyezetet tekintve félrevezető továbbá az az állítás, miszerint ”másnap, július 3-án délelőtt a Budapest Film Zrt. felügyelő bizottsági ülést tartott. A három főből álló Felügyelő Bizottság egyik tagjaHartaházi Miklós, a Jobbik XVIII. kerületi alapszervezetének elnöke is.”

A Budapest Film Zrt. felügyelő bizottsága ugyanis sem 2014. július 3-án, sem a szóbanforgó kiállítás tervezett megnyitója körüli időpontban nem ülésezett. A valóságban ugyanis a felügyelő bizottság utoljára 2013. március 3. napján ülésezett.

A cikk további állításai utalnak egy olyan lehetőségre, mely szerint a kiállítás Toldi Moziban történő megrendezésének elmaradására ”homofób” vagy ”diszkriminatív” okokból került volna sor, illetőleg a Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő nyilatkozatára és a felügyelő bizottság tagságára történő hivatkozással politikai összefüggést sejtetnek a Budapest Film Zrt. döntése mögött.

A fentiek miatt cikkük alkalmas arra, hogy a Budapest Film Zrt. jóhírnevét súlyosan megsértse, különös tekintettel arra, hogy az Önök cikkét más internetes hírportálok és más weboldalak forrásként használták (pl. gay.hu, vs.hu, starthirek.hu, stb.).

Az Önök weboldalán a tények feltárása nélkül megjelentetett cikk olyan képet fest a Budapest Film Zrt.-ről, ami a valósággal teljesen ellentétes. A Budapest Film Zrt. ugyanis mindig törekedett arra, hogy a művészetet minden nemzetiségi, vallási, nemi identitási, stb. hovatartozásra tekintet nélkül támogassa és az általa befogadott rendezvények is erről tanúskodnak. Az elmúlt 20 évben ugyanis éppen a Budapest Film Zrt. adott helyszínt az LMBTQ filmfesztiváljainak, illetve az idei Pride megnyitója is a Toldi moziban került megrendezésre. Minderre tekintettel különösen méltánytalannak érezzük, hogy éppen a Budapest Film Zrt. legyen a célpontja olyan valótlan, illetve megalapozatlan állításoknak, melyek a Budapest Film Zrt. részéről diszkriminatív hozzáállás látszatát keltik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top