+ Fotó

Főzőcskézz Dalí hedonista szakácskönyvéből!

A könyv design-ja szöges ellentétben áll a minden rendes magyar háztartásban alapműnek számító, Horváth Ilona: Szakácskönyv képi világával.

Hat éves koromban, szakács akartam lenni.

A mondat a szürrealizmus atyaúristene, Salvador Dalí szájából hangzott el. Gyermekkori fantáziája végül hatvanas éveiben, egy szakácskönyv formájában teljesedett ki, már ha egyáltalán szakácskönyvnek nevezhetjük a gazdagon illusztrált, erotikában tocsogó, A Les Diners de Gala című alkotást.

Aki a közönséges borsófőzelék receptje után ácsingózik, csalódni fog: a 12 fejezet csigák, békák, egzotikus ételek és egyéb furcsa fogások elkészítésébe avatja be az erotikára és rendhagyó elemózsiákra éhes olvasókat. A könyv design-ja szöges ellentétben áll, a minden rendes magyar háztartásban alapműnek számító, Horváth Ilona: Szakácskönyv képi világával: tombol benne a szürrealizmus, a bujaság és hedonizmus, mely főleg az afrodiziákum tematikájú fejezetben csúcsosodik ki.


Dalí az előszóban kackiásan odaszúr egyet a fogyókúrák szerelmeseinek és leszögezi, hogy a könyvre, kizárólag az élet élvezői méltók, vagyis olyanok, akik nem hódolnak holmi nevetséges diétáknak.

Ha Ön is a kalóriák megszállottja, aki nem él az evés örömeivel és inkább bünteti magát a koplalással, csukja be ezt a könyvet. Ön számára túl élénk, túl agresszív és szemtelen lenne.

A könyv levakarhatatlanul magán viseli Dalí stílusjegyeit: szertelen, zagyva, erotikus és utánozhatatlan. A recepteknek nem feltétlenül van értelmük, jó párszor improvizálnunk kell a kotyvasztás közben és a felsorolásnál időnként hanyagul eltűnik a hozzávalók egy része. Gordon Ramsay a haját tépve káromkodna, de a könyv nem is az ételek megreformálására tett kísérletet: a szürreális kéjkönyv, a kulináris élvezeteket és a szexuális örömöket élteti abszurd illusztrációkkal tálalva és groteszk szövegekkel megfűszerezve.


Végezetül álljon itt egy fantasztikus italkeverék recept, magától a mestertől:

Casanova koktél a’la Dalí

Dalí azoknak ajánlja ezt az általa már jól bevált italt, akiknek elegük van a stresszből, a kimerültségből és egy jóféle szíverősítőre vágynak. A művész másik érve a koktél mellett, hogy annak elfogyasztásakor – ellentétben a többi gyógyírrel – nem vágunk savanyú képet.

Hozzávalók:

egy narancs leve
egy evőkanál keserű (Campari)
egy teáskanál őrölt gyömbér
négy evőkanál brandy
két evőkanál Vieille Cure
egy csipet cayenne bors

Egy pohár alján keverje össze a borsot és a gyömbért! Öntse rá a keserűt, aztán a brandy-t, végül a Vieille Cure-t. Tegye hűtőbe, de még jobb, ha a fagyasztóba rakja be. 30 perc múlva vegye ki és adja hozzá a narancslevet. Igyon! Várja az ital hatását! Meglehetősen gyors lesz!

Egészségükre!

s20s19
s17

s16

s15

s14

s13

s12s11

s10

 

s9

s8

s7

s6

s5

s4

s3

s2

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top