+ Építészet

Országblamázs, országimázs, Kádár-kocka

A Kádár-kocka annyira szervesen hozzátartozik a faluképhez, hogy külföldi kell ahhoz, hogy mi észrevehessük.

Egy svájci könyvkiadó gondozásában jelent meg az album – és nem mellesleg a DIE ZEIT is foglalkozott a kötettel –, mely a magyar vidék építészetének XX. századi furcsaságára nyitja rá szándékosan szorosra zárt szemünket.

A Kádár-kockaként ismertté vált falusi lakóépületet mindenki ismeri, és mert a homlokzatán feltűnő, nagyon is jellemző geometrikus díszítéssel együtt egy korszak szimbóluma, ezért aztán el is fog tűnni. A lakók átépítik és átvakolják, mielőtt még rájöhetnénk arra, hogy a maga bornírt, viszolyogtató módján – mint egy korszak szimbóluma – értéket képvisel a maga. Amikor feltűntek ezek a tájtól és értékrendtől idegen házak, akkor az sokak számára a kitörést jelentette a döngölt padló és a penészes falak világából. Mielőtt tömegessé vált volna, egyfajta státuszszimbólumként (is) működött, ahogy mintaadóvá lett a homlokzat színezett vakolatán megjelenő geometrikus mintázat is. A vidéken mindenhol megtalálható Kádár-kockák „díszítőmotívumai” ráadásul vírusként terjedtek, mutálódtak. Abban az időben, az ellenállásra szándék sem volt, így sokfelé megesett, hogy a vonalzóval rajzolt színes minták a „gazdatestről elszabadulva” külön életet éltek és feltűntek a népi építészet hagyományos épületein is. Ami praktikus értelemben kiemelkedés a nullkomfortból, az szellemi hatásában csak a legvadabb tudatmódosító drogokhoz mérhető.

kádár-kocka

Magunktól észre sem vesszük, s ha mégis, akkor hajlamosan vagyunk szégyenkezni miatta, ahogy felnőtt ember pirul, amikor előkerülnek tinédzserkorának kazettái. Tényleg külföldiekre – szerzőre, kiadóra – van szükség ahhoz, hogy rácsodálkozzunk arra, amit „amúgy” ismerünk.

Hálásnak lehetünk Katharina Rotersnek, hogy foglalkozik a múltunkkal, rányitja szemünket arra, ami a miénk! Mert akkor is miénk, ha nem örülünk neki… bár be kell vallanom, hogy belőlem sok elfeledettnek hitt emléket rángatott elő a képek nézegetése.
Reméljük, a Kádár-kocka nem örök, de tudatosítsuk, hogy a Kádár-kocka az örökségünk, itt is, ott is, amott is…

…pénteken művészettörténészek beszélgetnek róla a FUGÁban.

Arról még nem érkezett hír, hogy a hungarikumok közé beemelné-e valaki. Megérdemelnénk.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. függelemsértő szerint:

    nE FELEJTSÜK EL SOHA, HOGY – nÉMETH mIKLÓS KÖZLÉSE SZERINT – kÁDÁR jÁNOS HALÁLA ELŐTT PAPOT HÍVOTT, MEGGYÓNT… TÁN MEG IS ÁLDOZOTT.
    íGY TEKINTSETEK A kÁDÁR-KOCKÁRA…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top