+ Interjú

Hiányt csináltunk magunkból  – annabarbi-interjú

Az annabarbi zenekar 2001 és 2005 között létezett és idén két koncert erejéig áll össze. Az összeállásról Egyedi Pétert és Bátor Gergőt kérdeztük.

Az annabarbi zenekar 2001 és 2005 között létezett. A hazai indie-rock úttörői két koncert erejéig állnak össze, az egyik ma lesz a budapesti GMK-ban, a másik a Fishing On Orfű fesztiválon. Az összeállásról Egyedi Pétert és Bátor Gergőt kérdeztük. 

Hogyan és mikor döntöttetek az újjáalakulásról?

G: Ez többször is felmerült a zenekar feloszlása óta, de nem feltétlen magunktól, hanem az elmúlt néhány évben rengetegszer kérdezték tőlünk, hogy mikor csinálunk megint valamit együtt. Ahogy egyre többször kaptuk meg ezt a kérdést, úgy kezdtünk el egyre inkább egymás között is erről beszélgetni.

P: Ákos (Örményi Ákos, az annabarbi basszusgitárosa) már tavaly tavasszal is pedzegette az összeállást, de ő inkább egy hóbortos művészember, mint egy remek szervező, így aztán ebből csak karácsony tájékára lett konkrétum.

G: Az utólag kiderült, hogy mindenkiben felmerült az összeállás gondolata, csak mindenki félt megkérdezni a másiktól. Aztán tavaly december végén belőttük azt, hogy mindenkinek az egyéb formációi mellett egy fél év kell a koncerthez.

Milyen hosszú lesz a műsor?

P: A GMK-ban 18 számot játszunk majd, ez játékidőben nagyjából egy és negyed óra. Orfűn rövidebb lesz valamivel a fesztiválkeret miatt.

Fotó: Hencz Péter http://peterhencz.com/

Fotó: Hencz Péter http://peterhencz.com/

Mennyire viszonyultok nosztalgiával az annabarbi iránt?

P: Egészségesen. Ennek két oldala van: van egy emberi és egy zenei része. Az emberire én kevésbé emlékszem, de a zenei nosztalgia működik. Mióta az annabarbinak vége lett, folyamatosan jön visszajelzés, sokan hallgatják a lemezeket és gyakran olyan emberek is, akiknek lehetősége sem volt soha eljönni egy koncertünkre annak idején. Ilyenkor úgy érzi az ember, hogy volt értelme csinálni.

G: Nekem akkor volt igazán nosztalgikus érzésem, amikor néhány hónapja egy Nuskullos cikk összeszedte 2003 elfeledett magyar underground lemezeit és ott írtak a Három EP-ről is. Amikor azt elolvastam, kicsit könnybe lábadt a szemem. Volt még egy hasonló élményem egy visszaemlékező cikk kapcsán: ott csak többszöri elolvasás után vettem észre, hogy az egész egyetlen mondat, csupa kisbetűvel. És azt torokszorító volt látni, hogy valakinek ez a zenekar ennyit jelentett. Számunkra ez egy nagyon fura érzés, hogy az annabarbit még mindig így számon tartják. Hiszen a klubkoncerteken sem volt mindig teltház, emellett nem voltak klipjeink, nem mentünk a rádióban, kizárólag ez a koncertes jelenlétünk volt. Az, hogy ennek ellenére még mindig emlegetnek minket, egy nagyon jó érzés.

A nevetkben a kisbetűhöz miért ragaszkodtatok ennyire?

P: Ad neki egy karaktert. Ezt egyszer valaki jól megfogalmazta: annabarbi kisbetűvel, mint a nemecsek ernő.

Mindkét EP (Ne hangosítsd fel – 2002, Három – 2003) elég hosszú, plusz pár számmal albumnyi hosszúságú lehetett volna. Nem gondolkodtatok ebben?

P: Akkor éppen ennyi számunk volt és ez nagyjából meg is felelt a rászánt anyagi keretnek.

G: Húzós volt rendes stúdióba menni akkoriban saját zsebből. Meg a második anyagra meg nem is akartunk olyat rátenni, ami az elsőn is rajta van. Ami mondjuk hiba volt, mert például a Valami idebenn megérdemelt volna egy jobb hangzást.

Mindkettő elég nehezen beszerezhető. Nem gondolkodtatok újrakiadáson?

P: Igen, egyedül ebben kultikus az annabarbi: hiányt csináltunk magunkból. Viccet félretéve, a Három EP már letölthető a bandcampről, a másik még nincs fenn. Van még amúgy nagyjából 50 cd, azokat majd meg lehet venni majd a koncerten.

annabarbi2_jav

Ha valami varázserő segítségével összeállíthatnátok egy annabarbi-kortárs magyar zenekart, melyik lenne az?

P: Én a Newbornt meg a Polly Is Deadet.

G: Lehet, hogy hazahúz a szívem, de én a Chief Rebel Angelt.

El tudjátok képzelni, hogy Orfű után is lesz még annabarbi-koncert?

P: Soha ne mondd, hogy soha. Úgy kezdtünk bele, hogy két koncert és nem megyünk bele másba, de nyitva hagyunk minden lehetőséget. Ahogyan alakul.

Egy nappal vagyunk a GMK-s koncert előtt. Izgatottak vagytok?

P: Én kellemesen izgatott vagyok. A többi zenekaraimnál más dolgok járnak a fejemben fellépések előtt, itt viszont tudom, hogy ez az egy koncert van és az egész arról szól, hogy a közönség és mi is jól érezzük magunkat. Nem számít más, csak legyen egy igazán jó esténk.

G: A tegnap esti próba óta már igen. Eléggé.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top