+ Képzőművészet

Homoerotikus bélyegeket nyalnak levélre a finnek

Ezzel tisztelegnek a néhai Tom of Finland művésznéven alkotó Touko Laaksonen finn grafikus előtt.

Az egykor Tom of Finland művésznéven alkotó Touko Laaksonen finn grafikus homoerotikus rajzaira épülő bélyegeket ad ki idén ősszel a finn posta, ezzel tisztelegve néhai finn művész (1920-1991) munkássága előtt.

A szeptember 8-én megjelenő bélyegeket Timo Berry grafikusművész tervezte a néhai alkotó két rajza alapján. „Tom of Finland-et a világ egyik legismertebb finn művészeként tartják számon” – húzta alá közleményében az Itella finn postaszolgálat az 1991-ben elhunyt Laaksonen munkásságát méltatva.

Az egykor Finnország és Kalifornia közt ingázó művész férfiasságot túlhangsúlyozó homoerotikus rajzai a műfaj ikonikus darabjaivá váltak és erőteljes hatással voltak többek közt a popkultúrára és a divatra is. Munkáiban a művész előszeretettel felhasználta a szubkultúrára jellemző öniróniát és humort – olvasható a finn posta honlapján.

Pályafutása során Laaksonen több mint 3500 rajzot készített. Az ősszel megjelenő bélyegeken az alkotóra jellemző erős és magabiztos, nagyon maszkulin férfiak szerepelnek.

A bélyegek kiadásához igazítva nyílik meg szeptember 6-án a tamperei Postamúzeumban az alkotónak szentelt tárlat, amely a Sealed with a Secret – Correspondence of Tom of Finland (Titokkal lepecsételve – Tom of Finland levelezése) címet kapta.

A finn posta összesen 33 új dizájnt kínáló hét új bélyegszettel rukkol elő szeptember és október folyamán. A Tom of Finland alkotásaira épülő darabok mellett akvarelleket, hidakat, a finnországi mindennapokat, az égbolt szépségeit és a karácsonyt ábrázoló bélyegek fogják gazdagítani a kollekciót.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top