+ Irodalom

Mészöly Miklós MAGASISKOLA Írótábor

Ez év nyarán is lesz írótábor, itt a részleteket és a tavalyi táborról írt a véleményeket olvashatjátok.

A Mészöly Miklós Egyesület, Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata, a PTE Illyés Gyula Kara, A PAD Egyesület, a Wosinsky Mór Megyei  Múzeum, továbbá több más szekszárdi intézmény 2013 után július 7-12. között idén is megszervezi és támogatja a Mészöly Miklós Magasiskola Írótábort és Irodalmi Akadémiát.

A bemutatkozó esten közreműködnek: Szörényi László (Mészöly Miklós Egyesület), Dicső Zsolt, Jankovics Zoltán, Liebhauser János (A PAD), Baranyai László, Farkas Zsolt, Győrffy Ákos, Kukorelly Endre, Péterfy Gergely, Szkárosi Endre (a Magasiskola – 2013 előadói)

A 2014. március 11. kedden, 19:00-kor kezdődő esten a Nyitott Műhelyben felolvasnak a Magasiskola – 2013 növendékei. Bemutatják a Magasiskola – 2013 című antológiát. Ének-gitár: Wessely Ágnes.

Néhány idézet a 2013-as Magasiskolát bemutató antológiából:

Mészöly Miklós:

„Kezdetektől fogva a dolgok belső térképe érdekelt.”

Szörényi László Mészölyről:

„A magyar írásbeliség kezdeteiig visszamenőleg izgatta a mindenkori köznyelv és az arra alapozódó vagy azzal szembeforduló irodalmi nyelv hol testvéri, hol ellenséges viszonya és egymással folytatott küzdelme.”

Baranyai László:

A tanár igazi célja, kötelezettsége, kínja és öröme éppen ez: észrevenni az elkötelezettséget, és kicsalogatni rejtekhelyéről. Aztán már csak figyelnie kell, mit tud ellesni a tanítványaitól.”

Farkas Zsolt:

„Van egy ország. Amit Szekszárdon láttam. Működött a magánszeményeknek, kb. mindnek, környezetbarátosan ágyazódott be, kis és nagyobb kontextusokba, politikailag korrekt is volt, hagyományőrző is, újszerű is, szabad, kedves, nyitott, toleráns, stb.”

Győrffy Ákos:

„Életem egyik fontos pillanata volt, amikor 2013 nyarán lepillanthattam egy szekszárdi présház teraszáról a Porkoláb völgyre. Erősen alkonyodott már, néztem a domboldalban lefutó szőlőskerteket, és volt egy pillanat, amikor határozottan úgy tűnt, hogy Mészöly Miklóst látom felbukkanni az agyagos ösvényen. Ragyogott a hófehér üstöke a szürkületben. Lassan lépkedett, megállt egy öreg diófa alatt, aztán egyszerűen belelépett a fa törzsébe. Szóval ott lakik, abban az öreg diófában, gondoltam. Akkor minden a legnagyobb rendben van.”

Kukorelly Endre:

„Meglepő és megnyugtató, hogy sokan jelentkeznek íráskurzusokra. Egyetértek vele. Egyetértek azzal, hogy írnak. Igazából ez alap(tantárgy), kötelező tantárgy, címe: hogyan éljek, mit kezdjek magammal, ki ez a magam, mibe fogjon, hogy töltse az idejét. Azon csodálkozom, aki nem ír.”

Péterfy Gergely:

„Ha írásról beszélek, a kételyeimről beszélek. Nem tudok semmit sem biztosan állítani. Csak kérdéseim vannak, melyek hosszú válaszokat generálnak. Ezek inkább tapogatózások. Közelítések. Találgatások. Különös érzés a kételyekről olyanok előtt beszélni, akik többnyire még ezek előtt a kételyek előtt állnak. Dubium, predubium és fúga. Csak azt tudom számukra garantálni, hogy el fognak jutni ezekhez a kételyekhez.”

Szkárosi Endre:

„Barátok, borok, percek és pincék. Itt még piciny, örök pillanatok is mehettem magasra, hol már nem mérhető maximiztomsággal a midőm múlása.”

Tóth Kriszta:

„A ’szintkülönbség’ egy nyelvi csoportban komoly gond lehet, itt viszont – talán a hely varázsa tette – ez is előnnyé vált. Oldottá tette az órákat. Minden megtárgyalt mű hibái és erényei gyakorlati például szolgáltak, beszélgettünk róla, hogy ez a vers miért jó, az a novella miért hosszú, és hogyan lehetne feszesebbé tenni, miközben eszünkbe sem jutott, hogy itt mi valójában komoly munkát végzünk.”

Baló Levente:

„A táborból hazajövet azon vettem észre magam, hogy másképpen olvasok. Máshogyan hangzanak azóta a mondatok, az egész anyagszerűbb lett. Így közelebbről nézve olykor rengeteg hibát találok.”

H. Nagy Boglárka:

„Hihetetlen élmény volt megtapasztalni az előadók személyiségében a támogató attitűdöt, a nyitottságot, mellyel felénk fordultak, és látni azt az elhivatottságot, amelyre pályájuk épül.”

Jobb Boróka:

„…megtanultuk leválasztani a történetet a cselekményről. A történet más, mint a cselekmény. Az elején nehezemre esett felfogni ezt a csavart, hisz az én fejemben az volt, hogy van a prózában egy narrátor, aki elmesél egy cselekményt, ami a történet.”

Kölüs Lajos:

„Az, ami a tábort egyedivé tette, kezdettől fogva tetszett. Az összetartás, a résztvevők ráhangolása a táborra, Mészölyre, legyen az esti tábortűz, borkóstoló, esti zenés felolvasás, az oktatók, a szeminaristák közreműködésével.”

Kovács Etelka:

„Kukorelly Endre mondta, hogy önmagunk kiüresítésére, a lelki elengedésre van szükség ahhoz, hogy médiumok lehessünk, akiknek valahonnan az égből diktálnak.”

Kónya Anikó:

„Többet kaptam a vártnál, nagyon fellelkesített, az együtt töltött hét, de az írással azóta sem boldogulok. Folytatom a naplóírást.”

Lajtai Zoltán:

„Tapasztaltam, hogy a leírással kiderülnek a belső ellentmondások, hogy a tömörség alapkövetelmény, hogy minden szövegnek van valamilyen dramaturgiája, sorrendje, ritmusa.”

Rédl Zora:

„Nem a tábor változtatott meg, hanem hogy végre teljes mértékben megélhettem önmagam egy olyan részét, amit addig nem. A szervezők és az előadók is mindig ott vannak, lehet kérdezni, nem kötelezettségből, mindenki azért van jelen, mert jelen akar lenni. Emberség, egymásra figyelés.”

Sztankovics Marianna:

„Számomra igen emlékezetesek maradtak Szkárosi Endre előadásai, az ott bemutatott avantgard alkotásokkal, amelyek közül néhányat középiskolás tanítványaimnak is szeretnék majd megmutatni.”

Liebhauser János:

„Noha tudvalevő, hogy munkásságával és morális tartásával Mészöly jelentős hatást gyakorolt az akkori fiatal írónemzedék mára befutott tagjaira, többek között Nádasra, Kukorellyre, Csaplárra, Esterházyra, de az, hogy ’post mortem’ a jelen reményteli fiataljaira is hasonló hatást fejtsen ki, direkten nem szerepelt az alkotótábor céljai között. Ám az kétségtelen, a Szekszárdi Magasiskola előadói képesek arra, hogy tolmácsolják Mészöly Miklós szellemiségét.”

2 hozzászólás

2 Comments

  1. somogyvári mari szerint:

    Kérdezném, hog 2015-ben mikor lesz írótábor, és, hogy lehet jelentkezni rá?

    • Liebhauser János szerint:

      Kedves Mari!

      Eddig minden évben július második hete volt a tábor időpontja. Idén tehát 2015. július 6-12 között tervezzük. Egyenlőre még bizonytalanok az árak, de egy elvi jelentkezést már most is örömmel veszünk.

      üdv

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top