Archív

Trinidadi mozaikok 4.

Az ország leghíresebb szülöttei az irodalmi Nobel-díjas író, V. S. Naipaul, valamint Nicki Minaj, énekesnő. (Mészöly Ági riportsorozata)

dolgozunk

száraz adatok

Trinidad és Tobago, az egykori spanyol, majd brit koronagyarmat, 1962 óta független parlamentáris köztársaság. Venezuela partjaitól 12 kilométerre található a nagyobbik sziget. A terület éghajlata trópusi, a száraz és a nedves évszak váltja egymást. Legmagasabb pontja 941 méterrel magasodik a tenger szintje fölé. Fő mezőgazdasági termékei a kakaó és a cukornád, jelentős kőolaj-kitermelése is. Népessége 1,3 millió fő. A lakosság összetétele igen változatos: az indián őslakosok száma alig két százaléka a javarészt indiai, afrikai, közel-keleti és latin-amerikai bevándorlók alkotta népességnek. Ennek megfelelően a felekezeti hovatartozás is meglehetősen sokféle: a katolikusoktól az Orisa-hitűekig szinte minden egyház képviselteti magát a szigeten néhány templommal.

A főváros Port of Spain, a városi lakosok aránya 75 %. Hivatalos nyelv az angol. Az ország leghíresebb szülöttei az irodalmi Nobel-díjas író, V. S. Naipaul, valamint Nicki Minaj, énekesnő.

a hivatalos nyelv

Tracy az asszisztensünk a táborban. Kedves, megbízható, amolyan elsőnek érkezik, utolsónak távozik munkatárs. Mielőtt elkezdeném a foglalkozást, kérdez tőlem valamit.

Állítólag angolul.

Mondd még egyszer, kérem. Mondd még egyszer, de lassabban. Most lassabban és hangosabban. Ja, kávét? Kérek.

A trinidadi dialektus a fülnek kellemes, a vérszegény brithez vagy államok-belihez képest kifejezetten dallamos, pattogós és emocionálisan kifejező. Valamint tökéletesen érthetetlen. BBC sorozatokon trenírozott szövegértésem tökéletesen cserbenhagyott, ha a helyiek egymás közötti beszédéből akartam megérteni bármit is.

Ám amikor kijavítják a kiejtésemet, felháborodok. Persze nem komolyan, vihogunk egymáson naponta. Igenis, a „feet” hosszú magánhangzóval ejtendő, ugyanúgy, mint a „teen” vagy a „street”; „fit” meg „tin”, ez egészen mást jelent. Hogy én hol tanultam angolul? A London Stúdióban. Te meg a mamádtól?! Ugyan már!

tömegközlekedés

Képzeld el, hogy a busz mondjuk Újpest-Közponntól jár Liszt Ferihegyig. Nem olyan nagy Ikarusz, főleg nem Volvó, babakék. Hat-tíz személyes mikrobuszokról beszélünk, egységes piszkosfehér kiállásban. Hogy ez a helyi BKV, onnan tudható, hogy a buszmegállóból indul. Méghozzá amikor az utasok megtöltik a járművet; legyen ez az előző kocsi indulásától számított 10 másodperc vagy fél óra akár. Kijelölt buszmegállókról nem tud a szakirodalom.

A leszállást a járművekben elhelyezett csengővel jelezhetjük. Egy csengetés jelentése: „valamikor errefelé leszállnék”. Kettőé: „le akarok szállni, most!”. Utóbbi esetben a buszvezető helyszíntől és forgalmi helyzettől teljesen függetlenül azonnal satuféket nyom, legyen bár felüljárón, négysávos útkereszteződésben, bárhol.

A buszra útközben felkerülni valódi kihívás, kaland. A meglehetősen forgalmas úttest mellett, az útiránnyal megegyezően gyalogolnak a reménykedő utasok. Mikor meglátnak egy közeledő járművet, elkezdenek integetni. Erre a buszvezető kedélyesen visszadudál nekik, mely dudaszó jelentése: látlak benneteket, cimborák, de momentán egyetlen hely sincs a járgányban. Ez esetben a buszra várók folytatják a sétát, tudván, hogy előbb-utóbb önerőből is eljutnak céljukig. Természetesen az is megesik, hogy a mikrobuszban van hely. Ilyenkor ismét a forgalmi helyzettől független vészfékezés a követendő protokoll.

Az utazás díja a sofőrnek fizetendő készpénzben, 2-10 trinidadi dollár (80-400 Ft), az út hosszától függően. A tarifalista egy darab papíron található valahol a sofőr környékén, néha a busz valamely ablakára felcelluxozva.

A tömegközlekedést bonyolító különböző (esetenként meghatározhatatlan) típusú gépjárműveket egyébként MaxiTaxinak nevezik.

Az utazás elmaradhatatlan velejárója a lehúzott ablak, a mélynyomókból üvöltő reagge, és a lakott területen belüli 110 km/h-s sebesség.

Trinidadi mozaikok – …úgy általában

 

Trinidadi mozaikok – nagy alma

Trinidadi mozaikok – …welcome to T&T

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top