Archív

85 millió dollárért kelhet el Francis Bacon Lucian Freudot ábrázoló alkotása

Bacon egy kisebb, szintén barátjáról és művésztársáról, Freudról készített „próbajellegű” triptichonja 23 millió fontért (7,9 milliárd forint) cserélt gazdát egy 2011-es liciten.

bacon-triptych

Becslések szerint legalább 85 millió dollárért (18,5 milliárd forint) kelhet el Francis Bacon (1909-1992) ír származású brit festőművész Lucian Freudot ábrázoló triptichonja. A két évvel ezelőtt elhunyt brit realista festőt megörökítő alkotásra, amelyet most először bocsátanak árverésre, a Christie’s novemberi New York-i aukcióján licitálhatnak az érdeklődök.

A Three Studies of Lucian Freud (1969) című alkotást Bacon egyik mesterműveként tartják számon. A triptichont október 13. és 18. között láthatja először a nagy-britanniai közönség a Christie’s londoni fiókjában.

Bacon kisebb tryptichon Bacon egy kisebb, szintén barátjáról és művésztársáról, Freudról készített „próbajellegű” triptichonja 23 millió fontért (7,9 milliárd forint) cserélt gazdát egy 2011-es liciten. Az 1965-ben készült Three Studies for a Portrait of Lucian Freud című alkotás leütési árát előzetesen 7-9 millió font közé becsülték – emlékeztet a BBC News.

A Christie’s európai részlegének háború utáni és kortárs művészeti alkotásokat felvonultató aukcióiért felelős Francis Outred szerint a négy évvel később született Three Studies of Lucian Freud című alkotás „igazi mestermű” és a jelenlegi aukciós érában felbukkanó festmények közül az egyik legpompásabb.

Mint elmondta, az alkotás kétség kívül a 20. századi művészet egyik legkiemelkedőbb darabja, amelyet maga Bacon is a kedvencei közé sorolt. Bacon és Freud 1945-ben találkozott, és közeli barátságba kerültek. Mindketten számos alkalommal megfestették egymást, mielőtt elhidegültek egymástól az 1970-es években.

Az elsősorban triptichonjairól híres Bacon 1969-ben, a londoni Royal College of Art falai közt festette meg a most árverésre kerülő alkotást, miután saját műhelye leégett. A mű egyike Bacon Freudot megörökítő két máig és teljes egészében fennmaradt triptichonjának. Outred szerint az 1966-ban festett másik alkotást 1992-ben látta utoljára a nagyközönség, és azóta „senki sem tudja, hogy hol van”.

(http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-24473145)

15szazalek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top