Archív

Szex a strandon

Durica Katarina művészettörténész, 2010-ben hozta létre az első szlovákiai online kortárs képzőművészeti galériát, az ArtLoop.eu –t. A szlovák mezőgazdasági miniszter szóvivője volt, több felvidéki napi és hetilapnak dolgozott, publikált a Magyar Narancsban, National Geographicban, jelenleg az Index.hu-n olvashatjuk írásait. Első regénye, a Szökés Egyiptomba, néhány napja jelent meg. (Szőcs Henriette asszocinterjúja Durica Katarinával)Durica Katarina

Egyiptom

Másodéves egyetemista voltam, amikor egy utazási iroda idegenvezetőjeként kiutaztam. Egy világtól elzárt ötcsillagos hotelbe kerültem, senkit sem ismertem, mutattak egy szobát, hogy mostantól az lesz az otthonom és a kezembe nyomtak egy utaslistát, azzal, hogy nemsokára landol ötven turista. Egyiptomban átéltem az igazi paradicsomot, delfinekkel búvárkodtam, olyan mecsetekbe is bejutottam, ahová nőket nem engednek be, Kairóban autót vezettem, a Níluson hajókáztam és vízipipáztam.Aztán átéltem a poklot is, Kairó belvárosában voltam, amikor pár utcával arrébb egy bomba robbant. Nem sokkal később, a turista idény közepén Sharm el Sheikh-ben több robbanás is történt, a kétségbeesett turistákat nem győztük a reptérre szállítani.

Megesik,ha Budapesten busszal utazom és felszáll egy szakállas alak nagy hátizsákkal, kiráz a hideg.

magyar

Kisebbségből jövök, az egyetemen rajtam kívül nem voltak magyarok (utólag persze kiderült, hogy többen is, csak nem érezték kényelmesnek felvállalni). A csoporttársaim nekem adták, ha túl csípős volt szendvics „hiszen ti magyarok imádjátok a csípőset”. A munkahelyemen, ha valamilyen vitára került sor, akkor gyakran azzal zárták le, hogy „ti magyarok túlzottan szenvedélyesek vagytok”. Innen ered, hogy utálom a bármi nemű általánosítást.

politika

Egy ideig egészen közelről figyelhettem és aktívan a részese lehettem. Az előző szlovák kormány, Iveta Radicova vezette koalíció alattkét miniszternek is dolgoztam. Aztán fokozatosan kihátráltam és még a csúfos kormánybukás előtt pár hónappal kiszálltam.

festmények

Évek óta festményekkel foglalkozom. Van egy online galériám, ahol kortárs műtárgyakat, javarészt festményeket, értékesítünk szlovák és magyar művészektől. Mikor még Pozsonyban éltem, volt olyan időszak, amikor ki sem tudtam mászni az ágyamból, mert annyi volt a lakásban belőlük. „A jó absztrakt festmény olyan, ha bármelyik oldalára állítod, mindenhogy jó” – állítólag az egyik nagy nevű pozsonyi tanár – képzőművész, Ivan Csudai mondta. Egyik laikus ismerősöm szerint, az a kortárs festmény, amikor egy kiállításon fejjel lefelé akasztod fel a képet, és a kutya sem veszi észre. Mindkettőben lehet valami.

szexturizmus

Amikor először jártam Egyiptomban, akkor történt. A recepció zsúfolásig megtelt német turistákkal, én laptoppal a térdemen dolgoztam. Vagy inkább csak dolgoztam volna, mert óriási volt a hangzavar. Aztán észrevettem egy idős nénit és átadtam neki a helyem. Másnap ugyanezt a „nénit” láttam egy húsz év körüli fiúval. Először elhessegettem a gondolatot, hogy „ők ketten együtt”, de amikor a fiú belemarkolt a néni fenekébe, amikor a medence mellett sétáltak, egyértelmű volt.

Somorja

Felvidéki kis – nagy város. Somorján nőttem fel, ott jártam gimibe, a barátaim és családom nagy része mind Somorján voltak. Kamaszként utáltam, kispolgárinak tartottam, menekülni akartam minél messzebbre a piaci nejlonharisnya, a vasárnapdélutáni rokonlátogatás,húsleves és a rosszindulatú pletykák elől. Télen, a disznóvágáson, a kinőtt ujjú kabátban kevergettem a disznóvért és arról álmodoztam, hogy majd ha felnövök és kikerülök Somorjáról, nagyvárosban, szatén ruhában fogok kávézgatni elegáns helyeken.Most teljesen másként látom, Budapesten élek és szinte minden hiányzik otthonról. Gyakran járunk haza, szeretném, ha fiam megismerné azt a közeget is.

Somorja teljesen megváltozott, kis híján Pozsony elővárosa lett, kicserélődtek az emberek, több a szlovák, mint a magyar, és a kocsmábana pincér nem érti, ha magyarul kérem a kofolát.

fekete notesz

A naplóm. Gimis korom óta vezetem, egy cipős dobozban őrzöm őket, összegyűlt belőlük jónéhány. Csak az utóbbi években lett kis fekete a notesz, előtte volt nagy piros kockás füzet is. Azt egyikbe írt Faludy György is.

iszlám

másodrangú szerepet adott a nőknek.

Tanzánia

Pár hónap ismeretség után az akkori barátommal, aki azóta férjem lett, eldöntöttük, hogy kiveszünk egy hosszú szünetet és elmegyünk valahová messzire. Afrikát választottuk és sokáig ültünk az atlasz felett, hogy melyik legyen az az ország, amit két fehér turista, hátizsákkal, békésen körbe tud utazni. Így kerültünk Tanzániába. Tábortűz előtt, a Kilimandzsáró lába alatt kérte meg Botond a kezem, miközben a távolból hiénaüvöltés hallatszott.

15szazalek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top