Archív

Podmaniczky Szilárd új színdarabja: A fenyegetett gyilkos anatómiája

A fenygetett gyilkos

A René Magritte éjszakái alcímű darabéletrajzi elemek és Magritte-festmények motívumainak felhasználásával készült multimédiás szerelmi dráma eddig soha nem látott értelmezésben mutatja be Magritte életművét.

Magritte egészen fiatal korában veszítette el édesanyját, aki tisztázatlan körülmények között a folyóba fulladt. A traumatikus élményt a vele egyidős kislány barátsága által képes feldolgozni és valamelyest feledni. Ugyanez a társélmény, a társ biztonságot adó érzése jelenik meg a házasságában, amely – szöges ellentétben szürreális világlátásával – nyárspolgári életvitelt és környezetet biztosít Magritte számára. Csakhogy a társ biztonságának első élménye alapvetően az első barátnőhöz kötődik. A darab azon a napon kezdődik, amikor a húszévi házasságban töltött évek után ismét fölbukkan a régi barátnő. Hirtelen két nő lesz Magritte életében, de melyik az igazi? Melyik az idea és melyik a valóság? Festmények sokaságán jelenik meg ugyanez a probléma, és megint más festményeken ennek a problémának a megoldási kísérlete. A darab központi témája ez a dilemma, amely szinte tudathasadásos állapotig fokozódik, és döntésre kényszeríti a férfit. Az egyiktől meg kell szabadulnia. Magritte a darab során nem művészként, hanem férfiként jelenik meg, amiről eddig nemzetközi összevetésben sem született produkció.

Magritte 4

A fotókat Nagy Charlie készítette, még több fotó: www.facebook.com/nagy.charlie

Magritte világa az illúzió és a titkok világa, ugyanakkor a realisztikus ábrázolásmód mégis áttetszővé teszi. A fenyegetett gyilkos című képe az egyetlen, amely szürrealisztikussága mellett balladisztkus, jól dramatizálható jelenetet ábrázol. Az ágyon meggyilkolt nő holtteste fekszik. A gyilkos egy gramofont készül beindítani, bőröndje és utazókabátja előkészítve. Az ajtónyílás két oldalán hálóval és furkósbottal készül elkapni őt két keménykalapos férfi. A szoba ablakán keresztül három férfi figyeli a történteket. Szemtanúk, rendőrök, barátok, rokonok? Nem tudjuk. Mint ahogyan azt sem tudjuk, mi történt, pusztán a tragédia tényét, és a gyilkos fenyegetettségét közvetíti a kép. A bűntény világos tartalom, de hogy hogyan történt, talány.

A színdarab a talány nyomába szegődik.

Magritte 1

Olyan utakra szeretnénk csábítani a nézőt, amely nem a valósággal, a hétköznapok történéseivel és azok drámájával akarja szembesíteni, hanem az illúziók alternatív kontrasztjával. Magritte világa annyi bájjal és túlfűtött szenvedéllyel jelenik meg, hogy ez a multimédiás mozgásszínház, kilépve a hagyományos színházi keretekből, friss élményt nyújthat a kortárs színházi közönségnek.

Magritte 2

A darabot Veres Dóra rendezte. Magritte: Frumen Gergő, felesége és a régi barátnő: Álmosd Phaedra. A kislány: Mészáros Csenge Cseperke, a kisfiú: Nagy Gereben. Feketekalapos férfiak: Csáki Rita és Jáger Szabolcs. Zene: Vedres Csaba, látvány: Veres Dóra, díszlet: Vadász István, jelmez: Kiss Julcsi, fény és hang: Balogh Benedek, Videó: Csáki Rita, dramaturg: Dobay Dezső.

Az előadások kezdete: 2012. november 16. 19 óra és november 17. 19 óra, RS9 színház www.rs9.hu (Rumbach Sebestyén u. 9) Jegyek elővételben a www.jegy.hu portálon vagy a helyszínen kaphatók.

Magritte 3

Magritte 5

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top