Archív

Őszi Szigliget

szigliget kastly a park fell

A szigligeti alkotóházban töltöttem egy hetet pár éve ősszel, ahol jegyzeteket készítettem. Ezekből választottam, felidézve az ottani Esterházy-kastély környezetét és a szigligeti őszt. (Csanda Mária Körtemuzsika blogja)

szigligeti platnFél tizenegy, mire kezd felszállni a köd. Munkagép zavarja a csendet a parkban. A könyvtárszobában ülök, hatalmas íróasztalnál, igazi polgári darab, mint egy régi szerkesztőségben a főnök asztala. Kastélyparkra néz az ablaka. Kőgolyó, akkora, mint egy focilabda, erkélydísz. Lenne vége a zörgésnek, porszívónak – minden nap takarítanak. A lakószobámban kisablakok. Az erdő csupa csoda. Nem kéne ennyi kaja, reggeli-ebéd-vacsora, mint a kollégiumban, amit nem szerettem. Igaz, itt kedvesen adják, de mégis, időpontra kell menni érte. Csak a kollégiumi sorban állás nincs. A berendezés, mint a hetvenes évek üdülői. Csúnya és retro. Amit nem beszereztek, itt maradt. Kicsit megállt az idő.

Kutyák ugatnak, madarak énekelnek, a fák illatoznak. Madarak csattognak, béka ugrik, loccsan a vízben. Madár csácsog. A felhők rózsaszínben. Termések lógnak. A fák balettoznak, mintha mindegyik ünneplőben lenne. Az egész park egy ünnepi erdő. Lassan esteledik. Nem kell semmi, mert minden olyan szép, elbűvöl. A fehér ágak, a vörösfenyő vöröse, a kicsi és nagy fenyők örökzöldje. A vízinövények hajlása. Az avar díszszerűsége. Kárognak a varjak: kár, hogy holnap vége már. Montaigne jut eszembe, a nagy esszéista, ahogy a kastélyában írt. Fekete s kék a sötétülő fák törzse, az ég a vízben tükröződése. Szürkék a távoli facsoportok. Piros levelű fák, olyanok, mint a háztetők, vidám-pirosak. A távoli domb zöldesszürke. Madárkoncert, térbeli, előttem, mögöttem, oldalt, balról, jobbról. Hűvös van, visszamegyek a házba.

Az alkotóházi jegyzetekhez két klasszikus magyar alkotót választottam zenének. Szigeti József hegedűművész nevével nemzetközi hegedűversenyt rendeznek nálunk szeptember első felében. A felvételen Bartók Béla első rapszódiáját játsszák, a zeneszerző és hegedűművész partnere, a washingtoni Kongresszusi Könyvtár hangversenytermében:

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top